W Ryneczku Lidla czekało na nas masę świeżych i smacznych owoców do przerobienia na jeszcze smaczniejsze przetwory :D
Warsztatowe menu wyglądało następująco :
- Gruszki w syropie
- Jabłka karmelizowane
- Powidła śliwkowe
- Konfitura truskawkowa z czekoladą mleczną
- Mus jabłkowy z brzoskwiniami
Po krótkim wprowadzeniu, mogliśmy podziwiać Mistrza przy pracy :) Najpierw Paweł robił prezentację u siebie przy stole. Tak jak poprzednio dużo opowiadał i doradzał, super się go słucha i świetnie potrafi prowadzić takie wydarzenia.
Nie dziwię się, że jako trener wychował wielu Mistrzów Polski Cukierników i zwycięzców w wielu różnych konkursach, bo umie bardzo ciekawie opowiadać i z wielką przyjemnością się go słucha.
Po każdym przepisie, podzieleni na grupy, robiliśmy wszystko przy swoich stanowiskach :) W między czasie wracaliśmy do Pawła i pokazywał nam kolejne kroki, albo jak zrobić kolejne przetwory.
Trochę gorąco było, przy gotujących się naraz kilku garnkach obok, ale sympatyczna atmosfera i miłe towarzystwo rekompensowały wszystko :) Każde warsztaty, to świetna okazja do spotkania i porozmawiania ze znajomymi blogerkami i blogerami :) A także do poznania kolejnych osób, które mają taką samą pasję :)
Kiedy skończyliśmy przetwarzać wszystkie owoce na pyszne przetwory, Paweł poczęstował nas wcześniej przygotowaną przez siebie drożdżówką. Jedliśmy ją ze zrobioną właśnie konfiturą truskawkową z czekoladą :)
Przetwory wyszły świetne i mogliśmy wziąć do domu przygotowane na warsztatach słoiczki :)
Najbardziej chyba smakował mi Mus jabłkowy z brzoskwiniami z miodem, sokiem jabłkowym, świeżym imbirem i sokiem z cytryny, ale reszta oczywiście też przepyszna :)
Moje słoiczki wyglądały tak :
Paweł pokazał nam, że z przetworami można eksperymentować, że nie trzeba trzymać się schematów i utartych przepisów. Np. konfitura śliwkowa z cynamonem i skóra pomarańczową :) Rewelacja :)
Były to świetnie zorganizowane warsztaty, które na pewno zachęciły mnie osobiście do robienia przetworów i wiele nauczyły. To był naprawdę bardzo udany i świetnie spędzony dzień.
Przed wyjściem każdy otrzymał certyfikat uczestnictwa w warsztatach i książkę Pawła "Cukiernia Lidla". Poprzednia, która dostałem poszła jak pamiętacie na Konkurs dla Was i dużo osób było na nią chętnych. Tym razem książka wraz z dedykacją trafi do mojej kochanej bliźniaczki, która uwielbia piec i gotować :) I jest w tym 100 razy lepsza ode mnie :D Może kiedyś zdecyduję się na bloga, to zobaczycie jakie cuda tworzy :)
Dziękuję Lidl Polska za możliwość udziału w warsztatach i świetnej organizacji wydarzenia, Pawłowi za dużo nowej wiedzy i świetnego prowadzenia warsztatów, a wszystkim uczestnikom za wspólne gotowanie. Miło było Was poznać i wspólnie spędzić czas, przy przyrządzaniu przepysznych przetworów :)
Po przepisy na przetwory Pawła Małeckiego zapraszam Was do Spiżarni Lidla.
Zdjęcia autorstwa Lidl Polska i Staszka z Kuchenne Wariacje, za które bardzo dziękuję.
Pozdrawiam wszystkich uczestników jak i czytelników :)
Adam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz