piątek, 25 września 2015

Pierś kurczaka z ziemniakiem truflowym

Tęsknię za latem i gorącymi dniami, stąd chyba moje talerze takie kolorowe ostatnio :) Trochę cieplej się robi jak na talerzu dużo kolorów :) Dziś kolejny prosty, szybki obiad :) Pierś z kurczaka z ziemniakiem truflowym, podana  z kilkoma innymi warzywami na sałacie batawia.

kurczak z warzywami z parowaru

Składniki : 
  • 1 filet z piersi kurczaka 
  • 1 ziemniak truflowy 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • garść sałaty batawia 
  • 1/2 marchewki fioletowej 
  • 1/2 papryki czerwonej 
  • 1/2 białej rzodkwi 
  • 1/2 marchewki żółtej 
  • sok z 1/2 cytryny 
Przyprawy : 
  • papryka słodka
  • pieprz czarny 
  • imbir 
  • tymianek
  • kardamon
  • kminek rzymski mielony 

kurczak z parowaru z warzywami na parze

Filet z piersi myjemy, odsączamy, oczyszczamy i kroimy w paski.
Polewamy mięso oliwą z oliwek i przyprawiamy z obu stron papryką słodką, pieprzem czarnym, imbirem i tymiankiem.
Wszystkie warzywa myjemy.
Marchew fioletową obieramy, ścieramy na tarce i przyprawiamy kardamonem.
Paprykę oczyszczamy w środku i kroimy w większą kostkę.
Białą rzodkiew kroimy na paski, a następnie na frytki.
Marchewkę żółtą tniemy na podłużne kawałki i przyprawiamy pieprzem czarnym.  
Ziemniaka truflowego kroimy na plastry i przyprawiamy kminkiem rzymskim. 
Sałatę batawia po umyciu, osuszamy papierowym ręczniczkiem.

pyszny przepis na pierś kurczaka na obiad z warzywami w parowarze

Wszystkie składniki oprócz sałaty układamy oddzielnie na tackach z folii aluminiowej.
Na 1 poziomie parowaru kładziemy kurczaka.
Ziemniaki fioletowe układamy na 2 poziomie.
Włączamy parowar na 25 minut.

13 minut przed końcem parowania, wkładamy na 2 poziom marchewkę żółtą i frytki z białej rzodkwi.
Po kolejnych 3 minutach marchew fioletową i kawałki papryki.

Sałatę batawia przekładamy na talerz i polewamy sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny.
Po wyłączeniu urządzenia przekładamy resztę składników na talerz.

pomysł na kurczaka na obiad z kolorowymi warzywami
    
Jak zawsze, z chęcią wysłucham Waszych sugestii, komentarzy oraz uwag. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało.

Pozdrawiam i smacznego.
Adam  

1 komentarz:

  1. Rzeczywiście kolorowy ten talerz! :)
    A frytki karbowane wycinasz w jaki sposób? Masz do tego specjalne urządzenie?

    OdpowiedzUsuń

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...