Składniki :
- 1 filet z piersi kurczaka
- 1 ziemniak truflowy
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- garść sałaty batawia
- 1/2 marchewki fioletowej
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 białej rzodkwi
- 1/2 marchewki żółtej
- sok z 1/2 cytryny
- papryka słodka
- pieprz czarny
- imbir
- tymianek
- kardamon
- kminek rzymski mielony
Filet z piersi myjemy, odsączamy, oczyszczamy i kroimy w paski.
Polewamy mięso oliwą z oliwek i przyprawiamy z obu stron papryką słodką, pieprzem czarnym, imbirem i tymiankiem.
Wszystkie warzywa myjemy.
Marchew fioletową obieramy, ścieramy na tarce i przyprawiamy kardamonem.
Paprykę oczyszczamy w środku i kroimy w większą kostkę.
Białą rzodkiew kroimy na paski, a następnie na frytki.
Marchewkę żółtą tniemy na podłużne kawałki i przyprawiamy pieprzem czarnym.
Ziemniaka truflowego kroimy na plastry i przyprawiamy kminkiem rzymskim.
Sałatę batawia po umyciu, osuszamy papierowym ręczniczkiem.
Wszystkie składniki oprócz sałaty układamy oddzielnie na tackach z folii aluminiowej.
Na 1 poziomie parowaru kładziemy kurczaka.
Ziemniaki fioletowe układamy na 2 poziomie.
Włączamy parowar na 25 minut.
13 minut przed końcem parowania, wkładamy na 2 poziom marchewkę żółtą i frytki z białej rzodkwi.
Po kolejnych 3 minutach marchew fioletową i kawałki papryki.
Sałatę batawia przekładamy na talerz i polewamy sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny.
Po wyłączeniu urządzenia przekładamy resztę składników na talerz.
Jak zawsze, z chęcią wysłucham Waszych sugestii, komentarzy oraz uwag. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało.
Pozdrawiam i smacznego.
Adam
Rzeczywiście kolorowy ten talerz! :)
OdpowiedzUsuńA frytki karbowane wycinasz w jaki sposób? Masz do tego specjalne urządzenie?