niedziela, 27 września 2015

Pierś indyka na ziemniakach z parowaru

Kolejny obiad z piersiami w roli głównej :) Nie moja wina, że tak je lubię :D
Tym razem pierś indyka podana na plastrze ziemniaka, z dodatkiem papryczek ostrych.
Papryka, papryce nierówna, tym razem trafiłem na tak pikantne, że ledwo zjadłem :D
Lubię bardzo ostre jedzenie, ale te akurat były aż za bardzo i nie było żadnej informacji na opakowaniu o ostrości :) Więc na przyszłość lepiej kupować takie, gdzie takie informację są :)

pierś z parowaru z ziemniakami i papryką

Składniki : 
  • 1 filet z piersi indyka 
  • 1 duży ziemniak 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 papryczka pikantna zielonej 
  • 1 papryczki pikantna czerwonej 
  • listki rozmarynu 
  • kiełki amarantusa 
Przyprawy : 
  • pieprz czarny 
  • zioła dalmatyńskie 
  • imbir 
  • kardamon
  • pieprz czosnkowy 

przepis na obiad na parze, przepis na dania z parowaru

Pierś myjemy, osuszamy i oczyszczamy, następnie kroimy na większe kawałki.
Polewamy oliwą z oliwek i przyprawiamy pieprzem czarny, ziołami dalmatyńskimi, imbirem i kardamonem.
Ziemniaka obieramy,kroimy dłuższą stronę w plastry i posypujemy pieprzem czosnkowym.
Papryczki myjemy, oczyszczamy i kroimy na pół.

pomysł na indyka na parze , obiad z parowaru

Mięso układamy na folii aluminiowej na 1 poziomie parowaru. Ziemniaki na folii na 2 poziomie.
Zalewamy pojemnik na wodę wrzątkiem i ustawiamy czas na 25 minut.
Papryczki wkładamy na 3 poziom na 10 minut przed końcem parowania.
Gdy urządzenie się wyłączy, przekładamy plastry ziemniaka na talerz i posypujemy je świeżymi listkami rozmarynu. Nakładamy na nie kawałki piersi indyka, a na mięso kładziemy kiełki amarantusa.
Wykładamy także papryczki.

pyszne przepisy na dania na parze

Czekam na Wasze komentarze, uwagi i pytania :)

Pozdrawiam i smacznego.
Adam  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...