Tym razem pierś indyka podana na plastrze ziemniaka, z dodatkiem papryczek ostrych.
Papryka, papryce nierówna, tym razem trafiłem na tak pikantne, że ledwo zjadłem :D
Lubię bardzo ostre jedzenie, ale te akurat były aż za bardzo i nie było żadnej informacji na opakowaniu o ostrości :) Więc na przyszłość lepiej kupować takie, gdzie takie informację są :)
Składniki :
- 1 filet z piersi indyka
- 1 duży ziemniak
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 papryczka pikantna zielonej
- 1 papryczki pikantna czerwonej
- listki rozmarynu
- kiełki amarantusa
- pieprz czarny
- zioła dalmatyńskie
- imbir
- kardamon
- pieprz czosnkowy
Pierś myjemy, osuszamy i oczyszczamy, następnie kroimy na większe kawałki.
Polewamy oliwą z oliwek i przyprawiamy pieprzem czarny, ziołami dalmatyńskimi, imbirem i kardamonem.
Ziemniaka obieramy,kroimy dłuższą stronę w plastry i posypujemy pieprzem czosnkowym.
Papryczki myjemy, oczyszczamy i kroimy na pół.
Mięso układamy na folii aluminiowej na 1 poziomie parowaru. Ziemniaki na folii na 2 poziomie.
Zalewamy pojemnik na wodę wrzątkiem i ustawiamy czas na 25 minut.
Papryczki wkładamy na 3 poziom na 10 minut przed końcem parowania.
Gdy urządzenie się wyłączy, przekładamy plastry ziemniaka na talerz i posypujemy je świeżymi listkami rozmarynu. Nakładamy na nie kawałki piersi indyka, a na mięso kładziemy kiełki amarantusa.
Wykładamy także papryczki.
Czekam na Wasze komentarze, uwagi i pytania :)
Pozdrawiam i smacznego.
Adam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz