czwartek, 17 września 2015

Polędwiczki wieprzowe z ryżem jaśminowym z parowaru

Po dłuższej przerwie wracam w końcu z nowymi przepisami i mam nadzieję, że już nie będzie takich przerw :) Musiałem parę rzeczy ogarnąć i nie miałem głowy do gotowania na bloga, ale parowałem cały czas, więc sporo nowych pomysłów mam :) Dziś proponuję polędwiczki wieprzowe z ryżem jaśminowym i marchewkami trójkolorowymi :) Ta na zdjęciach to marchew fioletowa, nie spalona, jak mnie oskarżano ostatnio jak fioletowej użyłem ;)
 
polędwiczki z ryżem i marchewką na parze
 

 Składniki :  
  • 150 g polędwiczek wieprzowych 
  • 50 g ryżu jaśminowego 
  • 1 marchewka fioletowa
  • 1 marchewka żółta 
  • 1/2 marchewki pomarańczowej 
  • kiełki buraka 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
Przyprawy : 
  • pieprz czarny 
  • cząber
  • papryka słodka 
  • pieprz cayenne 
  • kmin rzymski

mięso wieprzowe z marchewkami z parowaru

Mięso myjemy, oczyszczamy i kroimy na pół. Przyprawiamy z obu stron pieprzem czarnym i cayenne, papryką słodką, kminem rzymskim, cząbrem . Odstawiamy na pół godziny do lodówki.
Marchewki myjemy i obieramy. Ryż jaśminowy wkładamy do pojemnika na ryż.

Po wyjęciu polędwiczek z lodówki układamy je na 1 poziom parowaru na folii aluminiowej.
Ryż na 2 poziomie, a marchewki również na folii na 3.
Włączamy urządzenie na 25 minut.
Po wyłączeniu parowaru, przekładamy wszystko na talerz, na ryż układamy kiełki buraka.

ryż jaśminowy do obiadu z polędwiczkami i kiełkami buraka

Czekam na Wasze komentarze oraz uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało.

Pozdrawiam i smacznego.
Adam  

2 komentarze:

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...