Składniki :
- 1 sznycel z piersi indyka
- 2 żółte marchewki
- kilka pomidorków cherry
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 cebuli żółtej
- 1 łyżeczka masła
- 3 łyżki mleka
- listki bazylii, bazylii czerwonej i tajskiej
- kiełki amarantusa
- pieprz biały
- papryka wędzona
- kmin rzymski mielony
- pieprz cytrynowy
- pieprz czarny
- kardamon
Pierś z indyka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kawałki. Polewamy ją oliwą z oliwek i dokładnie obtaczamy w niej mięso. Kawałki piersi przyprawiamy pieprzem białym i cytrynowym, kminkiem rzymskim mielonym oraz papryką wędzoną.
Żółte marchewki myjemy, obieramy i kroimy w średniej wielkości kawałki.
Mięso układamy na folii aluminiowej na pierwszym poziomie parowaru.
Marchewki również na folii na drugim poziomie.
Włączamy urządzenie na 25 minut.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i parzymy wrzątkiem. Pomidorki cherry również parzymy i kroimy na pół.
Po 12 minutach parowania wyjmujemy pojemnik z żółtą marchwią i przekładamy ją do wysokiego naczynia. Warzywo przyprawiamy pieprzem czarnym i kardamonem. Dodajemy śmietanę, mleko i miksujemy w blenderze.
Puree z marchwi przekładamy na talerz. Pomidorki z cebulą układamy obok i dodajemy do nich listki bazylii i kiełki amarantusa.
Po wyłączeniu parowaru nakładamy obok mięso :)
Czekam na Wasze komentarze oraz uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało.
Pozdrawiam i smacznego.
Adam
O, kiełki amarantusa! Widzę że od razu się przydały. To puree to też może zainspirowane warsztatami? ;)
OdpowiedzUsuńNo trzeba było wykorzystać je, jak już się ukradło ;) :D A puree nie, planowałem je już przy zakupie marchewki, tylko porę nieodpowiednią wybrałem :D
UsuńUwielbiam takie frykasy:)
OdpowiedzUsuń