poniedziałek, 15 czerwca 2015

Szynka wieprzowa ze szparagami na kaszy gryczanej

Dziś kolejna propozycja z kaszą, tym razem gryczaną prażoną. Jeszcze się bardzo mocno nie zagłębiłem w książkę "Kipi Kasza", ale to chyba dzięki jej obejrzeniu zacząłem częściej po nią ostatnio sięgać. Cudowne zdjęcia i potrawy z najróżniejszymi kaszami i połączeniami zrobiły na mnie wrażenie :) Niedługo w końcu zrobię post z targów, o książkach, które kupiłem, to więcej o niej napiszę :)

kasza gryczana prażona na parze ze szparagami z parowaru


Składniki : 
  • 50g kaszy gryczanej prażonej
  • 150g szynki wieprzowej
  • 1 duża pieczarka
  • 4 szparagi
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1/2 żółtej cukinii 
  • 2 pomidorki cherry 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Przyprawy : 
  • pieprz czarny 
  • kmin rzymski mielony
  • papryka wędzona
  • świeże listki oregano 
  • świeże listki bazylii tajskiej

    przepis na szparagi z kaszą gryczaną w parowarze z mięsem

    Szynkę myjemy, odsączamy z wody, po czym kroimy na małe kawałki. Ząbki czosnku drobno kroimy. Polewamy mięso oliwą z oliwek i obtaczamy w niej kawałki szynki. Posypujemy przyprawami: pieprzem, kminem rzymskim, papryką wędzoną oraz drobno posiekanym czosnkiem i odkładamy do lodówki, żeby się zamarynowało.

    mięso wieprzowe z parowaru z kaszą i pieczarkami

    Po wyjęciu mięsa z lodówki, układamy je na folii aluminiowej na 1 poziomie parowaru. Pojemnik na wodę zalewamy wrzątkiem i włączamy urządzenie na 25 minut.
    Kaszę gryczaną prażoną przesypujemy do pojemnika na ryż i na 15 minut przed końcem parowania mięsa, zalewamy ją wrzątkiem i układamy na 2 poziom.

    gulasz z parowaru, gulasz w parowarze, gulasz na parze

    Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki, cukinię żółtą podobnie tylko następnie kroimy jej  plastry na ćwiartki. Szparagi płuczemy, suszymy i odłamujemy końcówki.
    Na 8 minut przed końcem parowania obok szynki wrzucamy na folii aluminiowej szparagi, a na 3 poziom również na folii kawałki cukinii i plasterki pieczarki.

    kasza z mięsem i warzywami na parze

    Pomidorki cherry parzymy wrzątkiem i kroimy w ćwiartki, a świeże listki oregano i bazylii tajskiej myjemy i osuszamy papierowym ręczniczkiem.
    Po wyłączeniu parowaru kaszę odcedzamy na sitku, po czym nakładamy na talerz. Na nią układamy mięso, pieczarki, cukinię żółtą, pomidorki i szparagi.
    Danie posypujemy świeżymi ziołami, których listki rwiemy na mniejsze kawałki.

    gulasz warzywny z mięsem na parze

    Czekam na Wasze komentarze oraz uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało.

    Przepis bierze udział w akcji :

    zBLOGowani.pl


    Pozdrawiam i smacznego.
    Adam   
     

    2 komentarze:

    Podobne przepisy

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...