Nie będzie długiego wstępu, zgłoszeń przyszło ponad 50, jak na okres przedświąteczny to nawet sporo :)
Wybór był bardzo trudny i co chwilę zmieniałem zdanie :)
2 wielkie paczki po ok. 30 produktów Sante wygrywają :
Magda S za Schab z suszonymi morelami i włoskimi orzechami
Około 1,2 kg schabu
3/4 szklanki drobno posiekanych włoskich orzechów Sante
100 g suszonych moreli Sante
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
3 łyżki ketchupu
100 g sera żółtego
Przyprawy:
-2 łyżeczki majeranku
-2 łyżeczki rozmarynu
-2 łyżeczki marynaty staropolskiej
-1 łyżeczka pieprzu ziołowego
-3 ząbki czosnku
-sól i pieprz do smaku
1/3 szklanki oliwy
3 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
1.Schab oczyścić ,umyć.Naciąć wzdłuż,dość głeboko w trzech miejscach
2.Oliwę wymieszać z drobno posiekanym czosnkiem,majerankiem,
3.Mieszanką natrzeć dokładnie z każdej strony mięso,przykryć i wstawić na kilka godzin do lodówki.
4.Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach,połączyć z orzechami,koncentratem i ketchupem,przyprawić do smaku .Morele pokroić w paski
5.W środkowe nacięcie schabu włożyć morele,natomiast w nacięcia boczne serowo orzechową mieszankę.Schab owinąć sznurkiem,zawinąć dwukrotnie w aluminiową folię.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp.250 st C przez około 70 minut,następnie folię przeciąć tak by schab był odsłonięty,włączyć funkcję grillowania zmniejszyć temperaturę do 180 i piec jeszcze przez około 15- 20 minut.
Justyna D za Pieczone pierożki drożdżowe z serkiem wiejskim i jagodami goji
Składniki:
Ciasto: 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
100 g mąki razowej
10 g świeżych drożdży
100 g jogurtu naturalnego
100 ml letniego mleka
szczypta soli
1 łyżka ksylitolu Sante
Nadzienie:
200 g serka wiejskiego
4 łyżki jagód goji Sante
Dodatkowo:
1 roztrzepane jajko z 1 łyżką mleka do posmarowania
jogurt naturalny do podania
skórka z pomarańczy do podania
Przygotowanie:
1. Ciasto: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z ksylitolem oraz kilkoma łyżkami mąki. Odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta ( w razie konieczności podsypać mąką, lub dodać jeszcze trochę mleka) Ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką i przykryć ściereczką. Odstawić na około 1,5 godziny do podwojenia objętości.
2. Nadzienie: Serek wiejski wymieszać z jagodami goji.
3. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, a następnie cienko rozwałkować. Za pomocą okrągłej szklanki wykrawać krążki. Na każdy nałożyć łyżeczkę nadzienia i zlepić jak pieroga. Pierożki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia. Napuszone posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Piec w 180 st.C około 20 minut do zarumienienia. Upieczone wyjąć i przestudzić. Podawać z jogurtem naturalnym i skórką z pomarańczy. Smacznego!
Wszystkim dziękuję za udział, a zwycięzcom gratuluję i proszę o kontakt na maila : parowarfaceta@gmail.com
Zaraz po Świętach kolejny Konkurs :)
Pozdrawiam
Adam
Bardzo dziękuję za piękny, świąteczny prezent! :-) Już przesyłam dane. Pozdrawiam i życzę wesołych i rodzinnych świąt :-)
OdpowiedzUsuńGratulacje dla zwycięzców :)
OdpowiedzUsuńOsoby którym się nie udało zapraszam na http://iwonka-bloguje.blogspot.com na sylwestrowy konkurs z marką Sante :)
Wesołych Świąt :)