piątek, 24 kwietnia 2015

Portobello - kolorowa pizzerka z parowaru

Pieczarki bardzo lubię i często używam w swoich potrawach. Mają mało kalorii i można je dodawać do bardzo wielu dań. Ostatnio będąc na zakupach trafiłem na Portobello, jest to duża, brązowa pieczarka o lekko słodkawym smaku. Z racji swoich rozmiarów, nadaje się idealnie do nadziewania ją innymi składnikami :) 

pieczarka portobello pizza warzywna w parowarze


Ten kto czytał zakładkę o mnie  na blogu, wie, że to pizza przyczyniła się do mojej przygody z parowarem :) Nadziewane Portobello widziane z góry przypomina mi trochę pizzę :) Oczywiście jest dużo smaczniejsze i zdrowsze :) Ale postanowiłem danie nazwać kolorową pizzerką :)


pieczarka brązowa nadziewana warzywami na parze
 

Składniki : 
  • 2 pieczarki Portobello 
  • 3 papryczki chili ( zielona, czerwona i żółta)
  • 2 plastry szynki szwarcwaldzkiej 
  • 8 cebulek perłowych 
  • 4 suszone pomidory 
  • szczypiorek 
  • 1 łyżka startej mozzarelli

pieczarka brązowa nadziewana na ciepło jako przekąska, przystawka

Pieczarki delikatnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Papryczki chili myjemy, oczyszczamy i kroimy na małe kawałki.
Szczypiorek myjemy i kroimy.
Plastry szynki szwarcwaldzkiej kroimy również na małe kawałki.


ciekawy przepis na pizze z pieczarkami i papryczkami chili

Do środka kapeluszy pieczarek wkładamy po 2 suszone pomidory i po 3 cebulki perłowe. Następnie większość kawałków szynki, papryczek i szczypiorku. Posypujemy startą mozzarellą i na wierzch kładziemy po cebulce perłowej i resztę składników, które nam zostały.


przepis na przystawkę na ciepło z pieczarkami i warzywami
  
Portobello układamy na folii aluminiowej w parowarze, pojemnik na wodę zalewamy wrzątkiem i włączamy urządzenie na 7 minut.


grzyby portobello z czym jeść , jak zrobić grzyby portobello

Gdy urządzenie się wyłączy, przekładamy pizzerki na talerz czy deseczkę i można się zajadać :)


ciekawy przepis z pieczarkami z parowaru

Czekam na Wasze opinie, komentarze czy uwagi :) A także na zdjęcia Waszych dań inspirowanymi moimi przepisami :)


Pozdrawiam i smacznego.
Adam


9 komentarzy:

  1. ciekawy pomysł i apetyczne wykonanie, lubię pieczarki więc muszę wypróbować w takiej wersji

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam :) Bardzo szybko się robi i ciekawie smakuje :)

      Usuń
  2. Ale super wymyśliłeś ;-) no bo kolejna inspiracją ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojoj jak pysznie wygląda, z chęcią taką sobie zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają fajnie :) Widziałam ostatnio takie pieczarki u mnie w sklepie, zrobię coś podobnego, ale w wersji wege bez szynki ;) Myślę nad dodatkiem cukinii, i może sos czosnkowy? Albo mix cztery sery + oregano + czerwona papryka... rozmarzyłam się ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można ją na milion sposobów nadziewać, tak samo jak conchiglioni, a jest świetna :) U mnie na pewno więcej wersji podobnej będzie :)

      Usuń
  5. Witam
    A w elektrycznym parowarze jak należy to robić?też folię układać? no i wodę u mnie pisze żeby normalna wlać a nie gorącą bo się może popsuć. Muszę przepis wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...