poniedziałek, 7 grudnia 2015

Sprytna kuchnia, czyli kulinarna ekonomia Jan Kuroń - recenzja książki

18 listopada nakładem wydawnictwa Edipresse Książki ukazała się Sprytna Kuchnia, czyli kulinarna ekonomia - Jana Kuronia.
Kiedy na profilu na FB Kuchnia Kuronia Jan Kuroń, zobaczyłem informację, o tej książce, wiedziałem, że jest to jedna z tych pozycji, które muszę mieć w swojej biblioteczce. Przypadek sprawił, że kilka dni po premierze, znalazłem się na warsztatach kulinarnych zorganizowanych z okazji wydania tej książki. Miałem przyjemność poznać Janka i Anetę Kuroniów i gotować wspólnie z nimi jeden z przepisów z książki. Ale o samych warsztatach napiszę za kilka dni, dziś skupmy się na autorze i książce.

książka Jana Kuronia recenzja , czy warto kupić

To coś więcej niż kolejna książka z przepisami, których mamy na pólkach mnóstwo, choć przepisy są oczywiście świetne i są ważną częścią tej pozycji. Ale oprócz super przepisów i zdjęć, to także bardzo cenny poradnik, gdzie autor zdradza nam swoje sprawdzone sposoby i rady: jak planować zakupy, jak przechowywać żywność, co jest niezbędne w każdej kuchni i przede wszystkim jak nie marnować jedzenia, co jest niestety plagą naszych czasów.


recenzja książki Jana Kuronia


Pierwszy kontakt z kuchnią Janka Kuronia miałem na Wystawie Rolno - Żywnościowej Smaczna Polska, która odbyła się prawie rok temu. Na jednym ze stoisk serwował swoje dania. Przy okazji wziąłem 2 małe książeczki z przepisami Mistrza na sałatki, które cały czas mnie inspirują. Prosto, szybko, zdrowo, a przede wszystkim smacznie.
Kolejną pozycją, gdzie trafiłem na przepisy Janka Kuronia, była "Księga Szefów Kuchni", wśród kilkunastu innych świetnych Szefów Kuchni jest kilka przepisów Janka i od razu nasunęła mi się myśl, dlaczego nie ma jeszcze na rynku całej autorskiej książki tego świetnego kucharza.
Moje i pewnie wielu z Was życzenie stało się w końcu faktem.
Oprócz tych kontaktów z przepisami autora, kojarzyłem go oczywiście z programów śniadaniowych. Rzadko oglądam tv, ale jak już gdzieś trafiłem na gotującego Janka i jego żonę Anetę, to nie sposób nie obejrzeć do końca. Widać w nich wielką pasję i miłość do gotowania i przede wszystkim do siebie, zawsze uśmiechnięci, świetnie się ich ogląda i słucha. Na żywo są tacy sami, bardzo sympatyczni i serdeczni.

idealna książka kulinarna z przepisami

Książka składa się 10 rozdziałów i ma 200 stron.
Pierwszy rozdział to wprowadzenie czytelnika w ogólne założenia tej książki. W następnych dowiemy się co powinno znajdować się w każdej kuchni, a także o planowaniu posiłków i zakupów.
Później przechodzimy do pierwszej serii przepisów kulinarnych, wszystko świetnie wyjaśnione, z dodatkowymi wskazówkami i radami, a do tego świetne zdjęcia dań.

jak zrobić quiche

Kolejny rozdział jest o tworzeniu zapasów, przechowywaniu żywności i konserwacji. Przyznam się szczerze, że już w komunikacji miejskiej, jak wracałem z książką do domu, od tego rozdziału zacząłem ją czytać.
Jak pewnie większość z Was popełniałem dużo błędów i po powrocie do domu zrobiłem porządek w lodówce. A jako, że mam słabą pamięć, to na pewno do tego rozdziału będę często wracał i sprawdzał co, gdzie i ile czasu przechowywać. Naprawdę te porady są świetne i nie zdawałem sobie sprawy ile rzeczy źle przechowuje.

jak zrobić chłodnik litewski


Dalej przeczytamy o sezonowości produktów i kupowaniu lokalnym, to też bardzo ważne zagadnienie, jeżeli chcemy być "sprytnymi kucharzami". Po czym przechodzimy do kolejnych świetnych przepisów.
Następnie kilka słów o tym, czym jest wykwintna kuchnia i co zrobić by tanio i łatwo podnieść rangę każdej potrawy. Między kolejnymi przepisami przeczytamy o czasie i energii w kuchni. Ja akurat nie mam z tym problemu, staram się mieć dobrze zorganizowane miejsce pracy i zmywać wszystko na bieżąco, ale nie zawsze tak było. Janek piszę, że dzięki częstemu gotowaniu nabieramy nowych przyzwyczajeń i nawyków i tak było właśnie w moim przypadku. Musiałem to tego dojrzeć po prostu i stwierdzić kiedyś, że tak będzie mi się lepiej gotowało.

jak zrobić pasztet z kaczki


W kolejnym rozdziale przeczytamy o marnowaniu żywności. Tak jak pisałem na początku, jest to duży problem naszych czasów, robimy za duże zakupy, przegapiamy daty ważności, źle przechowujemy. Wdrażając w życie porady zawarte w tej książce, na pewno jesteśmy w stanie przynajmniej zmniejszyć ten proceder do minimum i przede wszystkim uświadomić sobie jak duży jest to problem.

jak zrobić dorsza

Ostatni rozdział to "Kuroniowa - Na Słodko" Anety Kuroń, żony autora.
Jak sama Aneta pisze: " Nie są to Himalaje kulinariów, ale chodziło nam o przekazanie kilku przydatnych porad i pewnych podstaw, które przy pomysłowym wykorzystaniu będą świetną bazą czy inspiracją do przyrządzenia naprawdę pysznych deserowych specjałów."
Nie jestem specjalistą od słodkości i pieczenia i dla mnie to w tej chwili "Himalaje", ale na pewno spróbuję na nie z tymi przepisami wejść. Między innymi sprawdzone przepisy na  ciasta kruche, biszkopt, krem cytrynowy, beza włoska, szwajcarska i kilka innych smacznych pozycji.

przepisy na słodko Anety Kuroń

O samych przepisach Janka Kuronia, nie będę się dużo rozpisywał, bo wiadomo, że są świetne. Osobiście jadłem trzy dania zawarte w tej książce : Quiche Mięsno-Warzywny, Ragout z Boczniakami i Zupę Krem z Porów. Wszystko świetnie smakowało. Na pewno ta książka będzie mnie inspirować i część przepisów przerobię pod siebie na parowar i zobaczycie efekty na blogu.
Sprytna kuchnia udowadnia także, że można zrobić super dania w 20-30 minut, bo tyle zajmuje przygotowanie dań z tej książki.

jak zrobić kisz

Tak jak wspomniałem, jeszcze przed wydaniem Sprytnej kuchni wiedziałem, że muszę ją mieć. A po przeczytaniu cieszę się bardzo, że ją mam i regularnie będę do niej zaglądał. Szczerze ją polecam, nie będziecie żałować zakupu. A każda, choć trochę gotująca osoba, ucieszy się z takiego prezentu. Bo na pewno wskazówki i rady pomogą każdemu być lepszym i sprytnym, w swojej kuchni.

Ciekawostką jest fakt, że "Sprytna kuchnia, czyli kulinarna ekonomia" to jedna z pierwszych książek kulinarnych, w której dzięki darmowej aplikacji TAP2C, dostępnej w systemach Android i iOS możemy oglądać dodatkowe treści multimedialne, takie jak dodatkowe zdjęcia czy filmy.
Po zeskanowaniu aplikacją zdjęcia poniżej, zobaczymy jak oskrobać rybę. Sprytne, tak jak cała książka.   

jak zrobić łososia na parze

To dopiero moja druga recenzja książki kulinarnej na blogu. Mam nadzieję, że zachęci Was do zakupu, bo jest naprawdę tego warta.
Dajcie znać w komentarzach czy była pomocna i czy mój opis Wam się podoba. Biblioteczkę mam sporą, więc może warto w wolnej chwili podzielić się także z Wami innymi książkami kulinarnymi.
Nie jestem specjalistą od recenzowania książek, więc jak macie jakieś uwagi to piszcie śmiało, na przyszłość na pewno się przydadzą :)

sprytna kuchnia Janka Kuronia


Informacje o książce : 
Tytuł: Sprytna Kuchnia, czyli kulinarna ekonomia
Autor: Jan Kuroń
Wydawnictwo: Edipresse Książki
ISBN: 978-83-7945-074-9
Liczba stron: 200
Data wydania: 18.11.2015

Pozdrawiam
Adam  
  

6 komentarzy:

  1. Bardzo fajnie czytało się recenzję, przekonałeś mnie 99% do zakupu. Mam tylko jedną prośbę - mógłbyś podać jakiś przykład o tym przechowywaniu jedzenia? Nawet pół przykładu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Np. są informację, co przechowywać w lodówce, i gdzie w niej określone produkty przechowywać. Czego nie mrozić, ile czasu można określone produkty mrozić. Jak zorganizować sobie spiżarnie niezależnie czy będzie to szafka czy oddzielne pomieszczenie. Doszło do 100% ? :)

      Usuń
    2. doszło :) zaraz sobie zamówię w empiku, to książka, którą warto mieć :)

      Usuń
    3. Cieszę się, że przekonałem :) Miłej lektury i daj znać, jak już przeczytasz :)

      Usuń
  2. Odpaliłem google i myślałem, że mnie rozniesie od niektórych blogów, a tu proszę takie cacko. Konkretnie, przejrzyście i z dbałością o estetykę, to lubię!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mibello bardzo mi miło, za takie ciepłe słowa :) Chociaż na pewno mogłoby być jeszcze lepiej :) Za jakiś czas blog czekają duże zmiany i mam nadzieje, że będzie jeszcze lepiej :)

      Usuń

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...