czwartek, 3 grudnia 2015

Dorada po grecku z sosem tzatziki

Nową książka Lidla " Ryby Są Super" możecie zdobyć zbierając naklejki za zakupy w sieci sklepów Lidl.
Każda z poprzednich książek cieszyła się dużą popularnością bo są świetnie wydane i z super inspiracjami kulinarnymi.
Jako, że u mnie ryb jest mało to świetna dla mnie pozycja, żeby nauczyć się je przyrządzać :)
Na pierwszy ogień poszedł przepis Doroty Wellman na Doradę po grecku. W oryginale jest przygotowana na grillu, ja oczywiście zrobiłem rybę na parze :) I troszkę zmodyfikowałem przepis, z użyciem produktów, które miałem akurat w domu. 

dorada na parze , ryba na parze

Składniki : 
  • 2 dorady 
  • 1 cytryna 
  • tymianek 
  • 2 garście roszponki 
  • 1 ogórek 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 180g jogurtu naturalnego greckiego 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • sok z 1/2 cytryny 
Przyprawy :
  • oregano 
  • pieprz czarny 
  • sól 
prepis na rybę po grecku, przepis na doradę po grecku

Doradę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i delikatnie nacinamy.
W środku doprawiamy pieprzem czarnym i oregano. Nadziewamy cząstkami cytryn i świeżym tymiankiem.
Na folię aluminiową wlewamy oliwę z oliwek i obtaczamy w niej rybę. Zawijamy folię i wkładamy dorady do parowaru na 1 i 2 poziom.
Włączamy urządzenie na 23 minuty.

Sos Tzatziki 

Ogórka myjemy, obieramy, kroimy wzdłuż na pół i łyżeczką pozbywamy się gniazd nasiennych.
Ścieramy go na tarce o grubych oczkach. Na tarce o mniejszych oczkach ścieramy ząbki czosnku.
Ogórka solimy i kiedy po paru minutach puści wodę, odcedzamy ją i dodajemy do ogórka jogurt naturalny grecki, oliwę z oliwek, sok z połowy cytryny i starty czosnek.
Sos tzatziki doprawiamy pieprzem czarnym i solą.

książka ryby są super doroty wellman i karola okrasy

Roszponkę myjemy i osuszamy, po czym układamy na talerz. 
Po wyłączeniu się parowaru rybę delikatnie wyjmujemy z folii i układamy na roszponkę.

ile czasu robić rybę na parze

Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało. Zachęcam także do zbierania naklejek, książka jest świetna i naprawdę warto ją mieć :)

Pozdrawiam i smacznego.
Adam

2 komentarze:

  1. Zobaczyłam po grecku i spodziewałam się klasycznej ryby po grecku w warzywach i pomidorach, a tu taka niespodzianka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taka mała zmyłka :) Bardzo dobra, naprawdę polecam przepis i książkę :)

      Usuń

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...