Każda z poprzednich książek cieszyła się dużą popularnością bo są świetnie wydane i z super inspiracjami kulinarnymi.
Jako, że u mnie ryb jest mało to świetna dla mnie pozycja, żeby nauczyć się je przyrządzać :)
Na pierwszy ogień poszedł przepis Doroty Wellman na Doradę po grecku. W oryginale jest przygotowana na grillu, ja oczywiście zrobiłem rybę na parze :) I troszkę zmodyfikowałem przepis, z użyciem produktów, które miałem akurat w domu.
Składniki :
- 2 dorady
- 1 cytryna
- tymianek
- 2 garście roszponki
- 1 ogórek
- 2 ząbki czosnku
- 180g jogurtu naturalnego greckiego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 1/2 cytryny
- oregano
- pieprz czarny
- sól
Doradę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i delikatnie nacinamy.
W środku doprawiamy pieprzem czarnym i oregano. Nadziewamy cząstkami cytryn i świeżym tymiankiem.
Na folię aluminiową wlewamy oliwę z oliwek i obtaczamy w niej rybę. Zawijamy folię i wkładamy dorady do parowaru na 1 i 2 poziom.
Włączamy urządzenie na 23 minuty.
Sos Tzatziki
Ogórka myjemy, obieramy, kroimy wzdłuż na pół i łyżeczką pozbywamy się gniazd nasiennych.Ścieramy go na tarce o grubych oczkach. Na tarce o mniejszych oczkach ścieramy ząbki czosnku.
Ogórka solimy i kiedy po paru minutach puści wodę, odcedzamy ją i dodajemy do ogórka jogurt naturalny grecki, oliwę z oliwek, sok z połowy cytryny i starty czosnek.
Sos tzatziki doprawiamy pieprzem czarnym i solą.
Roszponkę myjemy i osuszamy, po czym układamy na talerz.
Po wyłączeniu się parowaru rybę delikatnie wyjmujemy z folii i układamy na roszponkę.
Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało. Zachęcam także do zbierania naklejek, książka jest świetna i naprawdę warto ją mieć :)
Pozdrawiam i smacznego.
Adam
Zobaczyłam po grecku i spodziewałam się klasycznej ryby po grecku w warzywach i pomidorach, a tu taka niespodzianka :)
OdpowiedzUsuńTaka mała zmyłka :) Bardzo dobra, naprawdę polecam przepis i książkę :)
Usuń