środa, 11 listopada 2015

Podsumowanie pierwszego roku bloga Parowar Faceta

Tak, mam już roczek :) Zleciało bardzo szybko :) Ale też wiele przez ten rok się u mnie i ze mną działo :) Mam nadzieję, że dotrwacie do końca i się nie znudzicie w trakcie czytania :)
Zacząłem 11 listopada 2014 roku, od przepisu na jajecznicę z papryki i bakaliowych jabłek.
Ogólnie nigdy nie myślałem o blogu, skłoniła mnie chyba najbardziej, coraz słabsza pamięć. Myślałem, że problem z nią zacznie się po 60, 80, no ale zaczął się po 30 -tce ;)  Nie pamiętałem co jak przyprawiałem, ile czasu dany produkt trzymałem w parowarze. I tak naprawdę nie widziałem czy ktokolwiek tu zajrzy i czy kiedyś ktoś coś z mojego przepisu zrobi, na początku z założenia to miało być tylko dla mnie :) Przed kupnem parowaru mało co gotowałem i nadal nie uważam się za specjalistę i znawcę gotowania i wiem, że mam masę braków, nawet z podstawowymi rzeczami, ale cały czas się uczę i dla siebie, ale też dla Was :)

parowar faceta - dania na parze

Do stycznia niewiele się działo i tak naprawdę moje przepisy oglądała garstka osób, a na FB do końca stycznia miałem może 40 wiernych fanów, z czego aktywnych kilku :) Niektóre przepisy z pierwszych dni mają teraz jedne z większych wyników oglądalności, ale to zasługa google, wtedy to tak dobrze nie wyglądało :)

przepisy na dania na parze

co zrobić na parze

Pierwszym moim spotkaniem z innymi blogerami kulinarnymi był Food Blogger Fest, na nim poznałem kilka osób, ale nie czułem się zbyt pewnie, wśród innych blogerów i nie podejrzewałem, że za jakiś czas będę częścią tej wielkiej blogerskiej rodziny :)

Chwilę po tym wydarzeniu udało mi się dostać na pierwsze blogerskie warsztaty.
Na nich poznałem dużo świetnych osób, z którymi do teraz mam super kontakt i czułem się już zdecydowanie lepiej i pewniej niż na FBF.
Trochę zareklamował mnie Olivier Janiak, z którym rozmawiałem przed wydarzeniem na papierosku i w trakcie warsztatów przeprowadził ze mną krótki wywiad ;)

Od tych warsztatów ruszyło się i na blogu i na FB :) I w końcu widziałem, że nie gotuję już dla kilku osób :)
Dodało mi to na pewno pewności siebie i wiarę, że to co robię ma jakiś większy sens, niż pisanie tych przepisów dla siebie.

jak używać parowaru

Za chwilę był pierwszy konkurs na blogu i wtedy czytelników jeszcze bardziej przybyło, do tego zostałem zauważony u siebie w dzielnicy i w miesięczniku "Nasz Ursus" ukazał się ze mną wywiad i mój przepis.

Zacząłem także chodzić na targi z tematyki kulinarnej, których w pierwszym kwartale było kilka, poznając znów wiele ciekawych osób. Byłem też na płatnych warsztatach w Food Lab Studio, gdzie miałem przyjemność uczyć się między innymi od Grzegorza Łapanowskiego, którego bardzo podziwiam za to co robi i jakim jest człowiekiem. Zrobiłem też kolejny konkurs, którego byłem sponsorem gdzie przyszło ponad 150 zgłoszeń :) W końcu zaczęło się coraz więcej dziać i dawaliście mi siłę do dalszej pracy.

Bo prowadzenie blogu, to nie jest łatwa praca, choć bardzo przyjemna :) W sumie nie traktuję tego jak pracę, ale pochłania masę mojego wolnego czasu. Normalny człowiek robi obiad i go zjada :) I tyle :) Nie wiem jak inni blogerzy, ale ja spisuję przepis w trakcie przygotowywania i nie robię tego wcześniej, nie rysuje też talerza tylko nakładam tak jak uważam po zrobieniu :) Choć ostatnio coraz więcej o tym myślę :)
Po wyciągnięciu ciepłego i pachnącego dania z parowaru, trzeba ładnie je ułożyć, zrobić zdjęcia i zjeść zimne :) To chyba największe poświęcenie, że nie jadam ciepłych posiłków ;) Do tego dochodzi odpisywanie na masę maili z pytaniami i radami, ogarnianie FB i Instagrama :) Wreszcie obróbka zdjęć i napisanie posta :) Na początku obróbki zdjęć nie było żadnej, co zresztą widać :D  Ale bardzo to co robię lubię :) Lubię rozmawiać z czytelnikami, największy i najlepszy kontakt i interakcję mam chyba przez FB i mam nadzieję, że lubicie mój humor, który tam się czasem uaktywnia :)

ile czasu gotować na parze

Nie będę Was zanudzał po kolei całym tym rokiem, co się działo i gdzie byłem możecie przeczytać tutaj :)
Nadmienię tylko, że przede wszystkim dzięki prowadzeniu bloga poznałem kilkadziesiąt świetnych osób, część z nich mogę uważać w tej chwili za przyjaciół, część za bardzo dobrych znajomych, a z niektórymi rozmawiam tylko na warsztatach i wydarzeniach, albo się z nimi po prostu gdzieś mijam. Ale to wszyscy są bardzo ciekawi i wartościowi ludzie. I gdyby nie moja decyzja sprzed roku, nie poznałbym ich.

spotkania blogerów

blogerskie spotkania

warsztaty kulinarne lidl

To była jedna z lepszych decyzji w moim życiu i nie żałuję tego i pewnie nigdy nie będę. Ale to dopiero początek :) Zdaję sobie sprawę, że mam niszowy blog i nigdy nie będę "Top Blogerem" z setkami tysięcy uu, ale każdy komentarz pod moim przepisem, każda informacja, że coś zrobiliście i Wam smakowało, każde zdjęcie dodane ze swoją wersją moich dań sprawia mi wielką przyjemność. Każdy like i komentarz na FB i miłe słowo również, każde udostępnienie i podzielenie się nim ze znajomymi tak samo :)
Czasem się wkurzam, że wrzucę świetny przepis, a wyświetleń jak na lekarstwo, a inny moim zdaniem mniej ciekawy, wystarczy że jedna osoba czy dwie udostępnią i nagle jest udostępniany przez rzeszę osób, bo ktoś widzi, że ktoś udostępnił, więc ja też to zrobię :) I tak to leci :)
Więc jeżeli Wam się coś podoba, to udostępniajcie u siebie, nie patrzcie, że będziecie pierwsi :), komentujcie, laikujcie bo naprawdę wtedy widzę, że to co robię ma sens. Dla Was to sekunda, a ja na dany post pracuję godzinami :)  A przede wszystkim gotujcie i cieszcie się tym i chwalcie się jak Wam coś wyjdzie i smakuję :)

parowar instrukcja obsługi

zdrowe obiady na parze

Chciałem w urodziny zaskoczyć Was nową stroną, logiem i całym wyglądem bloga. Niestety z różnych przyczyn to się nie udało. Niestety mam problem z pracą, przez co wydatki na bloga odeszły na dalszy plan. Nadal robię też zdjęcia zwykłą "małpką", która mam od lat :) Choć myślę, że są coraz lepsze, ale zawsze nie będą takie jak z profesjonalnego aparatu :) Dużo przede mną pracy, ale myślę też że troszkę przez ten rok osiągnąłem :) Ja, który 3 lata temu robiłem tylko parówki, jajka z wody i tosty :) wygrałem w kilkunastu konkursach kulinarnych, w tym dostałem się ostatnio do finału kulinarnych zmagań, z którego za kilka dni ukażą się filmy i będzie można głosować na zwycięzców :) Gotowałem także pod okiem między innymi : Grzegorza Łapanowskiego, Pascala Brodnickiego, Pawła Małeckiego, Teo Vafidisa, Tomasza Jakubiaka, Jurka Sobieniaka, Marco Ghia, Daniela Olasa, Piotra Ceranowicza, Adriany Marczewskiej, Sebastiana Krauzowicza, Emiliano Castagna... Byłem w jury Mistrzostw Polski Burgerów. Facet z małej miejscowości w kujawsko - pomorskim, który do 30 nic nie gotował :)  Rok temu jakby ktoś mi powiedział o tym, gdy wstawiałem pierwszy post na bloga, to bym go wyśmiał i uznał za wariata :)

Teo Vafidis, Daniel Olas

top chef polska

finał kuchennych zmagań

Wiem, że wiele pracy przede mną, zarówno z blogiem, dalszą nauką gotowania, jak i z własnym życiem, ale to że mam Was, zarówno czytelników jak i przyjaciół, znajomych blogerów daje mi masę pozytywnej energii i siły do dalszego działania.

Adam Olender


P.S. Jeżeli chcecie zrobić mi jakiś mały prezent urodzinowy to zachęcam do polecenia mojego FB u siebie wśród znajomych, czy na Waszych blogach :) Będzie mi niezmiernie miło :)
Zapraszam również na mojego Instagram i G+ .

Dziękuje, że jesteście :)
Adam

10 komentarzy:

  1. gratulację pierwszych urodzin :) oby jak najdłużej w tej branży, samych pomyślności i smacznych dań życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gratulacje i zycze dalszego rozwoju :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Adam, gratuluję i fajnie ze tak Cię to wciągnęło :) a pamiętasz jak sie poznaliśmy i zdziwiłam się ze gotujesz wszystko w parowarze ? Dalej mi ten twój camembert na parze chodzi po głowie :) sto lat !

    OdpowiedzUsuń
  4. Gratuluję i życzę powodzenia! Jestem pod wielkim wrażeniem, a trafiłam tu z polecenia :) Warto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo i cieszę się, że się nie zawiodłaś :)

      Usuń
  5. Moje gratulacje, zdjęcia fantastycznie oddają klimat tego miejsca:) Wielu wspaniałych lat na blogu i w życiu prywatnym życzę :)

    OdpowiedzUsuń

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...