Składniki :
- 3 pomidory rzymskie
- 1 mała cebula biała
- 1 ząbek czosnku
- świeża bazylia
- świeży tymianek
- 3 płaty makaronu lasagne
- 1/2 marchewki fioletowej
- 1 mała cukinia żółta
- 1/2 papryki pomarańczowej
- 1/2 papryki zielonej
- 100g startej mozzarelli
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- pieprz czarny
Pomidory parzymy wrzątkiem i zdejmujemy z nich skórkę.
Kroimy na ćwiartki, wyjmujemy nasiona, a miąższ kroimy na małe kawałki.
Cebulę białą siekamy w drobną kostkę, a ząbek czosnku w płatki.
Myjemy i osuszamy listki bazylii i tymianek.
Wszystko razem mieszamy, przyprawiamy pieprzem i przekładamy do pojemnika na ryż i włączamy parowar na 12 minut.
Wszystkie warzywa myjemy. Marchewkę obieramy i kroimy w plastry, cukinie również na plasterki.
Papryki oczyszczamy i kroimy w paski.
Po wyłączeniu parowaru, wyjmujemy pojemnik z pomidorami, a na 1 poziom układamy folię aluminiową.
Warto, żeby folia była dłuższa po 2 bokach, żeby można było łatwo wyjąć lasagne z parowaru :)
Smarujemy folię oliwą z oliwek i układamy 1 płat makaronu.
Na nim kładziemy warzywa, pomidorki i wszystko posypujemy mozzarellą, później kolejny płat i czynność powtarzamy w zależności ile chcemy mieć płatów na wysokość :)
Zalewamy pojemnik na wodę, świeżą wodą i włączamy parowar na 25 minut.
Pozdrawiam i smacznego.
Adam
Wygląda pysznie. Chyba muszę mój parowar bardziej wykorzystywać :)
OdpowiedzUsuńKolorowo i zdrowo ;-)
OdpowiedzUsuń