piątek, 30 października 2015

Ryż z warzywami na parze

Warzywa plus ryż niby takie zwykłe danie, a można je bardzo fajnie i kolorowo podać :) I wtedy nawet niejadek zje taki obiadek :) Pewnie wielu rodziców zadaje sobie pytanie co zrobić, żeby dziecko jadło warzywa, lub w ogóle jadło. Moim zdaniem warto robić kolorowe dania, zaskoczyć dziecko nowym warzywem, zrobić je tak by wyglądały apetycznie i zachęcająco. Ja też jako dziecko, czy nawet nastolatek nie przepadałem za marchewką czy kalafiorem, na szczęście mi przeszło :) Warzywa zostały mi, po wykorzystaniu ich połówek w szaszłykach warzywnych , więc są wykorzystane w sumie takie same, inaczej tylko przyprawione :)  

ryż jaśminowy z kolorowymi warzywami z parowaru

Składniki : 
  • 100g ryżu jaśminowego 
  • 1/2 papryki czerwonej 
  • 1/2 papryki zielonej
  • kilka różyczek romanesco 
  • kilka różyczek fioletowego kalafiora 
  • marchewka żółta 
  • marchewka fioletowa 
  • 1/2 cukinii żółtej 
  • 1/2 cukinii zielonej 
  • płatki kwiatów jadalnych  
  • natka pietruszki 
Przyprawy : 
  • pieprz cayenne 
  • pieprz ziołowy 
  • pieprz cytrynowy 
ile czasu parować warzywa

Ryż układamy w pojemniku do ryżu, układamy na pierwszym poziomie parowaru, zalewamy pojemnik na wodę, oraz pojemnik z ryżem wrzątkiem i włączamy urządzenie na 25 minut. 

Wszystkie warzywa myjemy.
Papryki oczyszczamy i kroimy w paski.
Marchewki obieramy i kroimy w plastry.
Cukinie również w plasterki.
Cukinie przyprawiamy pieprzem cayenne, marchewki pieprzem ziołowym, a kalafiory pieprzem cytrynowym.
Na 13 minut przed końcem parowania ryżu, na drugim poziomie na folii układamy kalafiory i marchewki, a na trzecim pozostałe warzywa.

jak przekonać dziecko do jedzenia warzyw

Natkę myjemy, osuszamy papierowym ręczniczkiem i siekamy.
Płatki kwiatów jadalnych również siekamy.
Po wyłączeniu parowaru nakładamy wszystko na talerz, a ryż posypujemy natką i bratkami.

warzywa na parze z ryżem i kwiatami jadalnymi

Czekam na Wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wykorzystacie przepis dajcie znać jak smakowało :)

Pozdrawiam i smacznego
Adam

2 komentarze:

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...