niedziela, 4 października 2015

Pierś z kurczaka z pomidorkami z parowaru

Uwielbiam gdy jest kolorowo na talerzu, więc gdy tylko zobaczyłem w sklepie najróżniejsze pomidorki na wagę, musiałem kilka kupić :) Do tego ziemniak truflowy, rzodkiew biała i kandyzowana skórka pomarańczowa w syropie. Plus pierś z kurczaka :) Wyszło pysznie :)

kurczak z ziemniakami na parze

Składniki : 
  • 1 filet z piersi kurczaka
  • 1 ziemniak truflowy 
  • 1/3 białej rzodkwi 
  • mix pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 
  • listki bazylii, bazylii tajskiej i bazylii czerwonej 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
 Przyprawy : 
  • pieprz cytrynowy
  • imbir
  • oregano
  • bazylia 
  • pieprz czarny 
 
mięso w parowarze z mixem pomidorków
Pierś z kurczaka myjemy, odsączamy i oczyszczamy. Następnie kroimy na większe kawałki.
Polewamy oliwą z oliwek i dokładnie obtaczamy w niej mięso oraz przyprawiamy z obu stron imbirem, oregano, bazylią i pieprzem cytrynowym.
Ziemniaka truflowego kroimy na plastry.
Mięso przekładamy na folię aluminiową i układamy na 1 poziomie parowaru.
Ziemniaki fioletowe na folii na 2 poziomie.
Włączamy urządzenie na 25 minut.

przepis na niedzielny obiad na parze

Pomidorki koktajlowe parzymy wrzątkiem i przekrajemy na pół. Białą rzodkiew obieramy i kroimy w plastry, a następnie w kawałki. Listki bazylii myjemy i osuszamy.
Po wyłączeniu się urządzenia przekładamy mięso na talerz, ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki.
Pomidorki układamy razem z kawałkami ziemniaków truflowych i białej rzodkwi i przyprawiamy wszystko czarnym pieprzem. Nakładamy też na talerz kandyzowaną skórkę pomarańczową.

ile czasu parować pierś z kurczaka i warzywa

Czekam na Wasze komentarze, uwagi i pytania :)

Pozdrawiam i smacznego.
Adam  

1 komentarz:

  1. Pysznie i kolorowo :)
    Zaciekawił mnie ziemniak truflowy.... Muszę poszukać i wypróbować.

    OdpowiedzUsuń

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...