poniedziałek, 26 października 2015

Pierś zawijana boczkiem z sałatką z buraka, ziemniaka, orzechów i daktyli

Dziś kolejny szybki obiad :) Połączenie kurczaka na parze zawiniętego plastrami boczku, a także sałatka z buraka, ziemniaka truflowego, orzechów i daktyli suszonych.
Jednym z pierwszych dań na blogu, prawie rok temu był schab zawijany w boczku, nadziewany suszonymi pomidorami, mozzarellą i bazylią. To były początki i choć zdjęcia tam nie wyglądają dobrze, cieszy się dużą oglądalnością :)

kurczak na parze , boczek na parze
 
Składniki : 
  • 1 filet z piersi kurczaka 
  • 6 plastrów boczku parzonego 
  • 1 ziemniak truflowy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 1 burak 
  • kilka orzechów ziemnych 
  • kilka suszonych daktyli 
Przypraw : 
  • pieprz ziołowy 
  • papryka wędzona
  • kmin rzymski 
  • kardamon


mięso na parze z warzywami , burakiem i ziemniakiem truflowym z parowaru

Filet z piersi kurczaka myjemy, odsączamy wodę i oczyszczamy.
Kroimy go na większe kawałki, po czym polewamy oliwą z oliwek i przyprawiamy pieprzem ziołowym, papryką wędzoną i kminem rzymskim.
Ziemniaka truflowego obieramy i kroimy w plastry.
Buraka obieramy, kroimy w paski i posypujemy kardamonem.
W plastry boczku zawijamy kawałki kurczaka i spinamy wykałaczkami.

roladka z kurczaka i boczku, z orzechami ziemnymi i daktylami

Mięso układamy na pierwszym poziomie parowaru na folii aluminiowej.
Ziemniaka i buraczki na 2 poziomie również na folii.
Włączamy parowar na 25 minut.

Na 8 minut przed końcem na 2 poziom wrzucamy orzechy.
Kiedy urządzenie się wyłączy, ziemniaka kroimy na mniejsze kawałki, tak samo kroimy suszone daktyle.
Nakładamy mięso i resztę składników na talerz.

jak przyprawić mięso do parowaru, czym przyprawić buraka
 
Czekam na Wasze uwagi, komentarze i zdjęcia dań, które zrobiliście, zainspirowani moimi przepisami :)

Pozdrawiam i smacznego
Adam

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...