Jednym z pierwszych dań na blogu, prawie rok temu był schab zawijany w boczku, nadziewany suszonymi pomidorami, mozzarellą i bazylią. To były początki i choć zdjęcia tam nie wyglądają dobrze, cieszy się dużą oglądalnością :)
Składniki :
- 1 filet z piersi kurczaka
- 6 plastrów boczku parzonego
- 1 ziemniak truflowy
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 burak
- kilka orzechów ziemnych
- kilka suszonych daktyli
- pieprz ziołowy
- papryka wędzona
- kmin rzymski
- kardamon
Filet z piersi kurczaka myjemy, odsączamy wodę i oczyszczamy.
Kroimy go na większe kawałki, po czym polewamy oliwą z oliwek i przyprawiamy pieprzem ziołowym, papryką wędzoną i kminem rzymskim.
Ziemniaka truflowego obieramy i kroimy w plastry.
Buraka obieramy, kroimy w paski i posypujemy kardamonem.
W plastry boczku zawijamy kawałki kurczaka i spinamy wykałaczkami.
Mięso układamy na pierwszym poziomie parowaru na folii aluminiowej.
Ziemniaka i buraczki na 2 poziomie również na folii.
Włączamy parowar na 25 minut.
Na 8 minut przed końcem na 2 poziom wrzucamy orzechy.
Kiedy urządzenie się wyłączy, ziemniaka kroimy na mniejsze kawałki, tak samo kroimy suszone daktyle.
Nakładamy mięso i resztę składników na talerz.
Czekam na Wasze uwagi, komentarze i zdjęcia dań, które zrobiliście, zainspirowani moimi przepisami :)
Pozdrawiam i smacznego
Adam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz