wtorek, 6 października 2015

Sajgonki warzywne na parze

Sakiewki z papieru ryżowego, które zrobiłem jakiś czas temu, cały czas są bardzo popularne i dużo osób odwiedza ten przepis :) Postanowiłem więc, zrobić znów coś z wykorzystaniem papieru ryżowego. Sakiewki były także z mięsem, tym razem w daniu są same kolorowe warzywa. Wyszło pysznie i na pewno to nie jest ostatni raz gdy wykorzystuje papier ryżowy.

jak zrobić sajgonki

Składniki : 
  • 1/2 marchewki żółtek 
  • 1/2 marchewki pomarańczowej 
  • kilka różyczek kalafiora fioletowego 
  • 1/3 ogórka 
  • 1/2 papryki czerwonej 
  • szczypiorek 
  • kilka listków sałaty batawia 
  • 8 szt papieru ryżowego
 Przyprawy : 
  •  pieprz czarny 

prosty przepis na danie chińskie

Marchewkę, obieramy i kroimy w słupki.
Paprykę myjemy, oczyszczamy i kroimy w podłużne kawałki.
Kalafiora fioletowego myjemy i osuszamy.
Warzywa przyprawiamy pieprzem czarnym i przekładamy na folię aluminiową.
Wkładamy do parowaru i włączamy go na 10 minut.
Ogórka myjemy, obieramy i kroimy w słupki. 
Szczypiorek myjemy i kroimy w kawałki. 
Sałatę batawia myjemy i osuszamy papierowym ręczniczkiem.
 

przepis na ciekawie podane zdrowe warzywa na parze


Po wyłączeniu urządzenia pod bieżącą wodą moczymy papier ryżowy. Po czym układamy go na desce.
Z jednej strony arkusza papieru nakładamy kawałki warzyw i zawijamy bok do środka na warzywa a także górę i dół papieru. Następnie zwijamy w niego warzywa. 

kolorowe warzywa, co zrobić z kalafiora , ile czasu kalafior na parze

Czekam na Wasze komentarze oraz uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało.


Pozdrawiam i smacznego.
Adam  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...