Składniki :
- 2 podudzia z kurczaka
- 2 ziemniaki
- 1 burak
- 1,5 łyżki sosu sojowego
- świeże listki rozmarynu
- świeże listki rukwi wodnej
- świeże listki estragonu
- pieprz biały
- kardamon
- pieprz czarny
- imbir
- papryka wędzona
- majeranek
- tymianek
- kminek rzymski
Podudzia myjemy i osuszamy. Polewamy sosem sojowym i obtaczamy w nim mięso.
Przyprawiamy pieprzem białym, imbirem, papryką wędzoną i układamy na nim, umyte i osuszone listki estragonu. Odkładamy podudzia na bok.
Ziemniaki i buraka obieramy. Kroimy na plastry, a następnie na frytki :)
Buraczki przyprawiamy pieprzem czarnym i kardamonem.
Ziemniaki kminkiem rzymskim mielonym.
Mięso układamy na folii aluminiowej na pierwszym poziomie parowaru.
Na wyższym poziomie na dwóch tackach z folii aluminiowej układamy ziemniaki i buraki.
Zalewamy pojemnik na wodę wrzątkiem i włączamy urządzenie na 25 minut.
Listki rukwi wodnej i rozmarynu myjemy i osuszamy.
Kiedy urządzenie się wyłączy przekładamy wszystko na talerz.
Na ziemniaki układamy listki świeżego estragonu, a na buraczki listki rukwi wodnej.
Jak zawsze czekam na komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało.
Pozdrawiam i smacznego.
Adam
Smacznie :))
OdpowiedzUsuńDzięki :) Staram się, żeby zawsze smacznie było :)
Usuń