wtorek, 4 sierpnia 2015

Sakiewki z papieru ryżowego z nadzieniem mięsno - warzywnym

Zawsze czekam na tygodnie tematyczne w moim ulubionym Lidlu :) Można dostać wiele produktów, których na co dzień nie ma w ofercie. Można też spotkać produkty w lepszych cenach niż w standardowej ofercie.
Tym razem zaczął się tydzień azjatycki, więc popędziłem po pracy na zakupy.
W planach było sushi i jeszcze kilka innych azjatyckich dań, ale postanowiłem zacząć od sakiewek z papieru ryżowego z kurczakiem i warzywami.

 
danie azjatyckie, sakiewki z piersią kurczaka i warzywami

Bardzo podobne sakiewki, tylko, że warzywne dostałem w zgłoszeniu na mój wiosenny konkurs od Karoliny, jednej z moich czytelniczek. Zrobiła trzy dania w parowarze i była zaraz za nagrodzonymi przepisami. Z wszystkich odrzuconych przepisów, najbardziej było mi jej szkoda, ale jak pamiętacie i tak kilka nagród dokupiłem :) Z trzech jej przepisów te sakiewki najbardziej utkwiły mi w pamięci :) Oczywiście były ładniejsze, ale ja jestem tylko facetem bez większych zdolności manualnych:) Zrobiłem połowę sakiewek, a połowę w formie sajgonek, ale że sakiewki wyglądały lepiej, to one wylądowały na zdjęciach :) W tej drugiej formie będą przy kolejnej okazji z innym nadzieniem :)     


jak zrobić sakiewki z warzywami i mięsem

Składniki : 
  • 1 filet z piersi kurczaka 
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 papryczki pikantne 
  • 1/2 marchewki 
  • 5 łyżek zielonego groszek gotowanego na parze 
  • szczypiorek 
  • 10 szt papieru ryżowego
 Przyprawy : 
  • papryka wędzona
  • pieprz czosnkowy 
  • curry chińskie ( kardamon, kmin rzymski, gorczyca, kurkuma, kolendra, pieprz cayenne )

przepisy kuchni azjatyckiej , pierożki na parze

Mięso myjemy, osuszamy i oczyszczamy. Na małe kawałki kroimy pierś kurczaka.
Polewamy je sosem sojowym i dokładnie obtaczamy w nim mięso.
Przyprawiamy pieprzem czosnkowym, papryką wędzoną i curry chińskim.
Odstawiamy na bok.


przepis na pierożki chińskie dim sum na parze

Po chwili przekładamy kawałki kurczaka na folię aluminiową na 1 poziom parowaru i włączamy urządzenie na 20 minut.
Papryczki myjemy, oczyszczamy i kroimy na małe kawałki.
Marchewkę obieramy i kroimy na plastry, które przekrajemy jeszcze na pół.
Szczypiorek myjemy i osuszamy. 
Na 8 minut przed końcem parowania mięsa, na drugi poziom na folii układamy marchewkę i papryczki.
Wygrałem kiedyś między innymi kilka puszek zielonego groszku gotowanego na parze i tak sobie leżał w szafce, postanowiłem go w końcu wykorzystać :) Także zielony groszek odcedzamy na sitku :) 

kurczak z warzywami po chińsku na parze

Po wyłączeniu parowaru papier ryżowy moczymy w zimnej wodzie i przekładamy na papierowy ręcznik. Na środek każdego płatka nakładamy kawałki kurczaka, marchewki i papryczki oraz łyżeczkę zielonego groszku. Podnosimy boki papieru ku górze i zawijamy szczypiorkiem :)

kurczak z parowaru z warzywami po chińsku

Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało.

Pozdrawiam i smacznego
Adam

8 komentarzy:

  1. Jak to pięknie wygląda! Super pomysł, żeby zawiązać szczypiorkiem :) Myślę, że wypróbuję na jakąś imprezkę, jako małe przekąski. Uwielbiam takie pomysły!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomysł ze związaniem nie mój :) Dużo jest podobnych sakiewek w necie, związanych właśnie szczypiorkiem, bo najlepiej się do tego nadaję i fajnie wygląda :)

      Usuń
  2. My też zawsze czekamy na tydzień azjatycki ;) można wtedy wykupić zapas papieru ryżowego, który wreszcie jest w normalnej cenie ;)
    Sakiewki wyglądają pysznie więc musimy je wypróbować!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja na każdy tydzień kulinarny czekam :)

      Usuń
  3. Przyciągnęło mnie zdjęcie. Piękne danie, a po przeczytaniu postu wiem, że również bardzo fajne smakowo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) I zapraszam częściej :)

      Usuń

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...