Składniki :
- 2 filety z piersi kurczaka
- 2 ziemniaki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- garść mix sałat
- kilka pomidorków cherry
- listki bazylii czerwonej
- listki rukwi wodnej
- świeży tymianek
- pieprz ziołowy
- papryka słodka
- curry angloindyjskie ( kmin rzymski, kolendra, kozieradka, kurkuma, pieprz czarny, imbir, chili mielone, liść laurowy)
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy, następnie kroimy na kawałki.
Polewamy je oliwą z oliwek i dokładnie obtaczamy każdy kawałek mięsa.
Przyprawiamy pieprzem ziołowym, papryką słodką i curry angloindyjskim.
Odstawiamy mięso na bok.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plastry.
Tymianek myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i drobno kroimy, po czym posypujemy nim każdy plaster ziemniaka.
Mięso układamy na folii aluminiowej na pierwszym poziomie parowaru.
Ziemniaki również na kawałkach folii na drugim poziomie.
Zalewamy pojemnik na wodę wrzątkiem i włączamy urządzenie na 25 minut.
Pomidorki cherry parzymy wrzątkiem i kroimy na połówki.
Bazylię czerwoną i rukiew wodną myjemy i osuszamy.
Po wyłączeniu urządzenia, plastry ziemniaków przełożyłem do formy i ugniotłem :) Na nie położyłem kawałki kurczaka. Dookoła nałożyłem mix sałat i pomidorki. Dodałem także listki bazylii czerwonej i rukwi wodnej.
Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało.
Pozdrawiam i smacznego
Adam
Folia aluminiowa po to by przyprawy nie ściekaly?
OdpowiedzUsuńRobię na folii bo po pierwsze nic nie przywiera do tacek parowaru, łatwo się go później czyści :) Po 2 mięso robi się we własnym sosie, a nie wszystko spada na dół, i po 3 nic nie kapie z góry na nie zmywając przyprawy, tak jak napisałaś. Wszystko robię na folii, ewentualnie w pojemnikach tworzywowych do żywności przystosowanych do wysokich temperatur.
UsuńO! Super info! Jutro wyjmuję swój parowar:)
Usuń