wtorek, 1 grudnia 2015

Schab z kaszą bulgur z parowaru

Dawno schabu na blogu nie było :) Także w ostatnią niedziele postanowiłem go zrobić :) Oczywiście lubię tradycyjne schabowe, ale schab na parze również świetnie smakuje :)
Kasze bulgur w sumie odkryłem całkiem niedawno dopiero, bo na warsztatach z Teo Vafidisem, gdzie użyliśmy jej do starożytnej sałatki. Jestem wielbicielem najróżniejszych kasz, także gdy spotkałem ją ostatnio w sklepie to musiałem kupić :)


schab na parze ile czasu mięso w parowarze

Składniki : 
  • 4 plastry schabu
  • 100g kaszy bulgur
  • 1 łyżka sosu sojowego 
  • 1/2 marchewki pomarańczowej 
  • 1/2 marchewki żółtej 
  • 1 pieczarka 
  • garść roszponki 
 Przyprawy : 
  • pieprz czarny 
  • imbir
  • kmin rzymski 
  • tymianek 
 
przepis na niedzielny zdrowy obiad w parowarze

Schab myjemy, osuszamy, polewamy sosem sojowym i obtaczamy w nim dokładnie mięso.
Przyprawiamy z obu stron pieprzem czarnym, imbirem, kminem rzymskim i tymiankiem.
Po godzinie wkładamy plastry schabu na folii aluminiowej do parowaru i włączamy urządzenie na 25 minut.


przepis na mięso wieprzowe z parowaru, na parze, w parowarze

Marchewki myjemy, obieramy i kroimy obieraczką w cienkie paseczki.
Pieczarkę kroimy w plastry.
Na 13 minut przed końcem parowania mięsa, na 2 poziom w pojemniku do ryżu wkładamy kaszę bulgur i zalewamy pojemnik wrzątkiem. Marchewki i pieczarkę na folii układamy na 3 poziom.
Roszponkę myjemy i osuszamy papierowym ręczniczkiem.

schabowe na parze, obiad fit na parze, dieta na parze

Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało.

Pozdrawiam i smacznego.
Adam
    

4 komentarze:

  1. nigdy nie robiłam schabu z parowara, ale wygląda nieźle, kaszę znam i lubię :) jestem pożeraczem kasz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ja też, ale tej nie znałem :) Schab wychodzi bardzo dobry i po piersi z kurczaka, chyba najwięcej go robię :)

      Usuń
  2. Z przyjemnością chcielibyśmy zaprosić Panią do aktywnego publikowania swoich przepisu na naszym serwisie. Dodatkowo serdecznie zapraszamy do Naszej Strefy Blogera. Pozdrawiamy Serwis przepis-y.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety dla was nie jestem idiotą i Panią też nie :) Mam swój blog od publikowania, a u was widzę, że nie ma przekierowań na blogów, więc tylko ktoś kto nie myśli to zrobi :) Ja myślę :)

      Usuń

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...