sobota, 21 lutego 2015

Wyniki konkursu "Gotuj jak Matt i Lisa"

Wyniki Konkursu 

"GOTUJ JAK MATT I LISA" 


polsat food network, parowar faceta, konkurs


Konkurs "Gotuj jak Matt i Lisa" trwał u mnie na blogu od 12 lutego 2015r. do 19 lutego 2015r. do godz. 23:59. Odbywał się w nawiązaniu do programu "Wielka uczta z Mattem i Lisą" emitowanego w dni powszednie o 12:30 i 18:30 na POLSAT FOOD NETWORK. 
Zainteresowanie konkursem było ogromne, a wybór zwycięskiej piątki był bardzo trudny. Poziom nadesłanych przepisów i zdjęć był tak wysoki, że z tych wszystkich zgłoszeń powstałaby ciekawa książka kucharska, a nawet i samego Matta i Lisę część przepisów by na pewno zainspirowała  :) 
Na konkurs dostałem 39 przepisów od 25 osób. Jak na pierwszy konkurs na blogu chyba całkiem sporo :) Brałem czasem udział w konkursach, gdzie czas trwania musiał być przedłużany, z powodu mniejszej liczby zgłoszeń niż nagród :) Tutaj od początku nie było takiego zagrożenia, choć najwięcej przepisów przyszło ostatniego dnia :) Cieszę się, że nagród od sponsora Polsat Food Network mamy tak dużo i że aż 5 osób możemy uszczęśliwić :) Wybór 2 przepisów byłby jeszcze trudniejszy i tak wiele świetnych przepisów zostanie tym razem bez nagrody, ale mam nadzieję, że będziecie dalej próbować zarówno u mnie jak i na innych blogach bo naprawdę warto :)





Miejsce 5 : 
Minutnik wygrała Dominika Sugier za przepis: Sernik pistacjowy



Składniki na spód:

150 g ciastek typu markizy

40 g masła

Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować na jednolitą masę o konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wyłożyć zmiksowane ciastka, pougniatać palcami. Schłodzić.

Składniki na masę serową:

300 g pistacji (waga bez łupinek)

400 g mleka słodzonego skondensowanego

1łyzka zapachu waniliowego

2 jajka

250 g serka mascarpone

250 g twarogu tłustego zmielonego dwukrotnie

Pistacje dzień wcześniej należy obficie spłukać pod bieżącą wodą w celu pozbycia się soli. Wysuszyć na papierze. Pistacje umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania mąki pistacjowej. Miksować chwilę dłużej, aż mąka zacznie się zbijać w lekko wilgotne grudki. Do pistacji dodać słodzone mleko skondensowane, zmiksować. Masę przełożyć do miksera. Dodać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać serek mascarpone, twaróg, zapach waniliowy i wszystko dokładnie zmiksować. Masę serową przelać na schłodzony spód. Wyrównać.

Sernik pieczemy w temperaturze 150ºC bez termoobiegu przez 60 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, drzwiczki bardzo delikatnie uchylić i studzić tak sernik, aż piekarnik będzie zimny. Następnie ciasto schłodzić w lodówce.
 
Polewa:

100 ml śmietany kremówki 30%

100 g białej czekolady

Śmietanę kremówkę zagotować w rondelku. Zdjąć z palnika i dodać drobno pokruszoną czekoladę. Wymieszać. Odstawić do zgęstnienia.

Schłodzony sernik posmarować białą polewa. Wierzch posypać kawałkami pistacji.

Miejsce 4 : 
Minutnik wygrała Agnieszka Chomicz za przepis: Zupa z muli na białym winie 


Składniki:
0,5kg muli (mogą być mrożone)
2 cebule
3 ząbki czosnku
słodka śmietana
białe wytrawne wino
sół, pieprz
bulion rosołowy/kostka rosołowa
masło

Na maśle podsmażamy cebulkę na złoto i zalewamy ją szklanką przygotowanego bulionu rosołowego (przegotowana woda + kostka rosołowa). Dodajemy mule i wyciśnięte 3 ząbki czosnku. Gdy wywar się zagrzeje (nie zagotuje) zalewamy wszystko białym wytrawnym winem do poziomu przykrycia owoców morza (może być ciut wyżej, wedle uznania). Po 5 minutach gotowania dodajemy hartowaną śmietanę (wymieszaną w kubku wraz z wywarem aby się nie zważyła). Doprawiamy pieprzem oraz solą. I gotowe :)

Ważne aby nie spożywać muli, które mimo gotowania nie otworzyły się.

Miejsce 3 : 
Koc piknikowy wygrała Dorota Kropidlowska za przepis: Quiche ze szpinakiem, fetą i pomidorkami



Składniki:
Na ciasto:
- 1 – 1,5 szklanki mąki
- jajko
-1/3 kostki masła
- szczypta soli

Na farsz:
- 3/4 paczki świeżego szpinaku ( może być też mrożony)
- pół kartonika fety
- kilka pomidorków koktajlowych
- ząbek czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- łyżka soku z cytryny
- 100g śmietanki 30%
- 2 jajka


Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy je na ok. pół godziny do lodówki. W tym czasie przygotowujemy farsz. Na maśle podsmażamy czosnek i dodajemy szpinak. Następnie dodajemy gałkę i sok z cytryny. Ciastem oblepiamy formę i wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Po wyjęciu nakładamy na nie szpinak, pokruszony ser feta, polewamy je śmietanką rozrobioną z jajkami i kładziemy pomidorki. Zapiekamy 30 minut w 180 stopniach i na sam koniec 5 minut w 200 stopniach, aby tarta się bardziej zrumieniła.
 

Miejsce 2 : 
Fartuch kuchenny czerwony wygrał Patryk Beszterda za przepis: Spaghetti z pulpecikami 





Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego ( wołowego),
  • 1 cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • puszka pomidorów,
  • oregano,
  • sól, pieprz,
  • oliwa z oliwek.

Z mięsa mielonego doprawionego solą i pieprzem formujemy małe kuleczki, które obsmażamy na tłuszczu. Gdy mięso jest gotowe przekładamy je do miseczki. Na tej samej patelni przysmażamy drobno pokrojoną cebulę z czosnkiem i dodajemy do nich pomidory,  przyprawiamy do smaku. Do przygotowanego sosu dorzucamy pulpeciki i podgrzewamy jeszcze  parę minut.  Sos mieszamy z ugotowanym makaronem.

Zwycięzca Konkursu "Gotuj jak Matt i Lisa"

Miejsce 1
Lunch Box wygrała Monika Kozłowska za przepis: Jajka po benedyktyńsku


Przepis na sos holenderski:
(starczy przynajmniej na 3 lub 4 porcję)

Składniki:
3 żółtka
sól
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki schłodzonego masła
200 g roztopionego masła
pieprz biały

Przygotowanie:
  1. Ubić żółtka w misce - około 1 min.
  2. Dodajemy sól i dalej chwilę ubijamy.
  3. Stawiamy miskę nad lekko gotującą się wodą i dalej ubijamy. Dodajemy sok z cytryny, a później 1 łyżkę schłodzonego masła - cały czas ubijając.
  4. Dodajemy następną łyżkę schłodzonego masła.
  5. Następnie partiami dodajemy stopionego, ciepłego masła. Najlepiej łyżkami dodawać.
  6. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty, można dodać odrobinę wody. Doprawiamy solą i pieprzem.
  7. Zdejmujemy z garnka, odstawiamy i przykrywamy. 
Kroimy szynkę w plasterki. Przesmażamy na patelni i odkładamy na talerz pod przykryciem
Bułkę przekrajamy na pół wkładamy do piekarnika nastawionego do 100 stopni na parę minut. 
Zaczynamy robić jajka!

Jajka w koszulce: 
Składniki:
2 jajka
1 łyżka octu winnego
  1. Nalać do szerokiego garnka wodę, ale nie dużo, z jedną łyżką octu winnego.
  2. Zagotować wodę.  
  3. Rozbić jajko do szklanki.Gdy woda się zagotuje , zrobić łyżką wir, a potem wlać jajko.
  4. Gotujemy jajko na małym ogniu.Gotujemy przez około 3 minuty. 
  5. Wykładamy jajka łyżką cedzakową i przekładamy na ręcznik papierowy żeby odsączyć nadmiar wody.
Na talerzu kładziemy połówki bułek, smarujemy masłem, kładziemy plasterki szynki, jajko w koszulce i polewamy sosem holenderskim

Wszystkim uczestnikom bardzo dziękuję :) Jesteście naprawdę świetni, ale 39 nagród nie mamy. Na pewno kolejne ciekawe konkursy przed nami. O wielu Konkursach możecie się dowiedzieć ze strony sponsora Polsat Food Network, także zachęcam do polubienia jej jeżeli ktoś tego jeszcze nie uczynił, naprawdę warto:) Dziękuję także Polsat Food Network za wspaniałe nagrody.
Zwycięzców proszę o dane adresowe na maila: parowarfaceta@gmail.com w przeciągu 3 dni od ogłoszenia wyników. 
Nagrody w konkursie wysyła agencja Shi Communications, po przekazaniu przeze mnie danych zwycięzców. 

Dzięki jeszcze raz za udział w konkursie i za to, że jesteście i coraz więcej się udzielacie czy to na blogu komentując, czy wstawiając zdjęcia, czy na Fan pagu,  miłego dnia :) 
Pozdrawiam 
Adam
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...