poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Pierś z kurczaka na ziemniakach z mixem sałat

Najwięcej na moim blogu jest przepisów na pierś z kurczaka :) Ale oprócz tego, że najbardziej ją lubię, to i Wy najczęściej szukacie i wchodzicie w takie przepisy. Także łączę przyjemne z pożytecznym. Dziś kolejna taka propozycja. 

przepis na pierś z kurczaka z parowaru

Składniki : 
  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 2 ziemniaki 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • garść mix sałat 
  • kilka pomidorków cherry 
  • listki bazylii czerwonej 
  • listki rukwi wodnej 
  • świeży tymianek
Przyprawy : 
  • pieprz ziołowy 
  • papryka słodka 
  • curry angloindyjskie ( kmin rzymski, kolendra, kozieradka, kurkuma, pieprz czarny, imbir, chili mielone, liść laurowy)

filet z piersi kurczaka na obiad w parowarze

Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy, następnie kroimy na kawałki.
Polewamy je oliwą z oliwek i dokładnie obtaczamy każdy kawałek mięsa.
Przyprawiamy pieprzem ziołowym, papryką słodką i curry angloindyjskim.  
Odstawiamy mięso na bok.

pierś z kurczaka z ziemniakami i mixem sałat , pyszny obiad z parowaru

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plastry.
Tymianek myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i drobno kroimy, po czym posypujemy nim każdy plaster ziemniaka.

pomysł na obiad z kurczakiem i warzywami oraz mixem sałat

Mięso układamy na folii aluminiowej na pierwszym poziomie parowaru.
Ziemniaki również na kawałkach folii na drugim poziomie.
Zalewamy pojemnik na wodę wrzątkiem i włączamy urządzenie na 25 minut.
Pomidorki cherry parzymy wrzątkiem i kroimy na połówki.
Bazylię czerwoną i rukiew wodną myjemy i osuszamy.


pierś z kurczaka z ziemniakami i pomidorkami na parze

Po wyłączeniu urządzenia, plastry ziemniaków przełożyłem do formy i ugniotłem :) Na nie położyłem kawałki kurczaka. Dookoła nałożyłem mix sałat i pomidorki. Dodałem także listki bazylii czerwonej i rukwi wodnej.  

przepis na mięso w parowarze

Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało.

Pozdrawiam i smacznego
Adam

3 komentarze:

  1. Folia aluminiowa po to by przyprawy nie ściekaly?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robię na folii bo po pierwsze nic nie przywiera do tacek parowaru, łatwo się go później czyści :) Po 2 mięso robi się we własnym sosie, a nie wszystko spada na dół, i po 3 nic nie kapie z góry na nie zmywając przyprawy, tak jak napisałaś. Wszystko robię na folii, ewentualnie w pojemnikach tworzywowych do żywności przystosowanych do wysokich temperatur.

      Usuń
    2. O! Super info! Jutro wyjmuję swój parowar:)

      Usuń

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...