środa, 14 stycznia 2015

Galaretka z granatu z parowaru

Bardzo dawno nie było już deseru, więc postanowiłem to nadrobić :) Ostatnio tak wyszło, że same dania obiadowe dodawałem. Dziś przedstawiam przepis na galaretkę z owocu granatu. Oryginalny przepis, który mnie zainspirował, pochodzi z książki Kuchnia Dietetyczna, oczywiście troszkę go zmodyfikowałem pod siebie :)





Składniki : 
  • 1 granat 
  • 1/2 łyżeczki agar-agar
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego 
  • 200g serka homogenizowanego o smaku waniliowym 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 50g wody 

galaretka z parowaru z granatu

Granat myjemy, kroimy na pół i wyjmujemy pestki :) Kilka pestek odkładamy na bok, resztę wrzucamy do pojemnika na ryż, lub pojemnika do żywności, odpornego na wysokie temperatury. Zalewamy pestki wodą oraz sokiem z cytryny i posypujemy cukrem. Mieszamy i włączamy parowar na 20 minut.

galaretka z owocu granata w parowarze

Jak parowanie się skończy, wsypujemy substancję żelującą agar-agar i mieszamy, żeby się rozpuściła. Teraz studzimy galaretkę i przekładamy do 3/4 wysokości do pucharków, szklaneczek czy innych słoiczków ;)

przepis na deser z owocu granata

Serek homogenizowany roztrzepujemy trzepaczką czy widelcem by był bardziej puszysty i wypełniamy nim pozostałą część naczynia w którym będziemy podawać deser. Na wierzch układamy pestki owocu, które przed parowaniem odłożyliśmy na bok. 
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin :)
 

przepis na deser z granatu z serkiem homogenizowanym

Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało.

Pozdrawiam i smacznego.
Adam

6 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda i zachęca do spróbowania :) Chyba jutro po pracy kupię granat i spróbuję zrobić ten deserek :)
    Kinga

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawa propozycja :) uwielbiam granat:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam w takim razie, jeszcze przepis na pierś nadziewaną granatem u mnie na blogu :)

      Usuń
  3. Mmm, wygląda znakomicie :) Galaretki z granatu jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) To czas spróbować, naprawdę granat z parowaru super smakuje pod każdą postacią :)

      Usuń

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...