czwartek, 15 stycznia 2015

Camembert z gruszkami z parowaru

Dziś kolejny ciekawy i bardzo prosty przepis :) Nie wymaga dużo pracy i do tego czas parowania jest bardzo krótki. Użyłem ser camembert, gruszkę i żurawinę :)


ser camembert z gruszkami i żurawiną z parowaru

Camembert to miękki ser podpuszczkowy, dojrzewający  z porostem białej pleśni. Jest formowany w krążki o masie ok. 250 g. Bardzo smaczny, aczkolwiek wysokokaloryczny :) Ale czasami można sobie pozwolić ;)


camembert z żurawiną

Składniki : 
  • 1 krążek 250g sera camembert 
  • 1 gruszka 
  • 2 łyżeczki miodu wielokwiatowego 
  • 2 łyżki żurawiny 
Przyprawy : 
  • cynamon


przepis na danie z serem camembert

Camembert wyjmujemy z pudełka, odwijamy z papierka i kładziemy na folii aluminiowej w parowarze. Gruszkę myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki, po czym również wkładamy do parowaru. Włączamy na 10 minut.

camembert w parowarze z gruszką i żurawiną

Po 10 minutach krople wody, która się pojawi na powierzchni sera, możemy zgarnąć silikonową łopatką kuchenną, jak również wykorzystać ją do przełożenia sera na talerz. Każdą cząstkę gruszki polewamy pół łyżeczką miodu, posypujemy cynamonem i również układamy na talerzu.
Teraz pozostało tylko nałożyć żurawinę i można się zajadać :)



Zachęcam do dzielenia się ze mną waszymi komentarzami, spostrzeżeniami czy uwagami, a także zdjęciami waszych potraw, które są chociaż po części inspirowane moimi przepisami :)

Pozdrawiam i smacznego
Adam

4 komentarze:

  1. Nie lubię serów pleśniowych, ale Twoje zdjęcia są tak zachęcające, że mam ochotę spróbować ;)
    Kinga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To spróbuj. Może wersja sera w parowarze Tobie zasmakuje :)

      Usuń
  2. Zrobiłam. Rewelacyjny smak. Naprawdę mi smakowało, pomimo że nie lubię sera pleśniowego :) Gruszka też idealnie do tego pasuje. Dzoięki za przepis :).
    Kinga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super. Cieszy mnie to :) Nie ma za co :) Polecam się na przyszłość :)

      Usuń

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...