środa, 21 stycznia 2015

Bakłażan z parowaru

Kiedyś będąc na zakupach w jednym z hipermarketów, wybierałem paprykę, obok leżały bakłażany. Podchodzi do mnie starszy Pan i pyta pokazując na bakłażana : " Dobre to? Żona kazała kupić, ale nie jestem przekonany" Powiedziałem, że jest gorzki w smaku, ale jak się dzięki soli pozbędzie goryczki to jest bardzo smaczny i jak kazała to lepiej kupić :D

bakłażan w parowarze


Bakłażana na pewno nie wszyscy lubią, ale myślę, że to tylko kwestia odpowiedniego przygotowania, pozbycia się goryczki za pomocą wspomnianej soli, użycia odpowiednich przypraw lub w połączeniu z produktami, które będą do niego pasować. Może kogoś przekona też, że jest uważany za afrodyzjak :)

bakłażan z sardynkami i kaparami w parowarze

Składniki :
  • 1 bakłażan
  • 1 pomidor
  • puszka 125g sardynek w oleju
  • 4 łyżeczki cebulek perłowych Silver
  • 2 łyżeczki kaparów 
Przyprawy : 
  • curry
  • pieprz czarny
  • sól

bakłażan z cebulką perłową na parze

Bakłażana myjemy i kroimy na grubsze plasterki. Układamy na talerzu i posypujemy dosyć obficie solą. Po 0,5-1 godziny wylewamy wodę, która się na nich zebrała i płuczemy porządnie plastry pod wodą, po czym osuszamy papierowym ręcznikiem. U mnie wyszły 2 godziny, bo zająłem się innym daniem, możecie ten czas spokojnie skrócić do podanej wyżej.


jak się pozbyć goryczki w bakłażanie

Wstawiamy plastry na kawałkach folii aluminiowej do parowaru i włączamy go na 15 minut.
W tym czasie parzymy wrzątkiem pomidora, obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki.
Sardynki wyjmujemy z puszki i również kroimy na kawałeczki i dokładamy do pomidorów, dodajemy również cebulkę perłową i kapary. Wszystko przyprawiamy pieprzem czarnym, curry i mieszamy.


bakłażan z kaparami

Po 15 minutach nakładamy bakłażana na talerz i na każdy plaster przygotowaną mieszankę pomidorowo-sardynkowo-cebulkowo-kaparową :) Najlepiej zjeść póki bakłażan ciepły :)


przekąska z bakłażana na parze

Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało.

Pozdrawiam i smacznego.
Adam

3 komentarze:

  1. Kolejne bardzo oryginalne zestawienie produktów, chyba warto wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pod skórką jest najwięcej witamin, a gotowanie po ukrojeniu sprawia, że tracimy dużo zdrowotnych składników. Na pewno smaczno jesz, ale zdrowo to już niekoniecznie...

    OdpowiedzUsuń

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...