sobota, 24 stycznia 2015

Morelowo-żurawinowa pierś w olejowych ziołach z amarantusem

Danie te wymyśliłem na konkurs oleju kujawskiego "Pieczyste ze smakiem", chodziło o przepis na danie mięsne lub rybne przygotowane na ciepło z wykorzystaniem oleju smakowego Kujawski.
Może moje nie jest "pieczyste", ale chciałem pokazać, że również w takiej formie przygotowywania jedzenia jakim jest gotowanie w parowarze jest miejsce dla oleju kujawskiego z ziołami.


Morelowo-żurawinowa pierś z parowaru z amarantusem


Trzymajcie kciuki, wyniki za 2 dni, choć na pewno wielu bardziej doświadczonych blogerów wzięło też udział i zrobiło super pieczyste dania:) Liczy się przecież sam udział :) W ostatnim miesiącu moje przepisy wygrały w 2 konkursach na 3 wysłane zgłoszenia, więc jakaś szansa jest i teraz ;) 


Morelowo-żurawinowa pierś na parze z amarantusem

Składniki : 
  • saszetka 30 ml oleju Kujawskiego z bazylią
  • 1 łyżeczka oleju Kujawskiego Cytryna z bazylią
  • 50g suszonych moreli 
  • 30g suszonej żurawiny z sokiem z granatu
  • filet z piersi kurczaka 
  • 4 łyżki ziarna amarantusa bio
  • 5 łyżek sałaty roszponki
Przyprawy :
  • curry
  • pieprz czarny  

filet z piersi z kurczaka z parowaru z suszonymi owocami

Filet z piersi kurczaka myjemy, odsączamy nadmiar wody, oczyszczamy i wycinamy kieszonkę.
W otwór kładziemy na spód suszone morele, na nie żurawinę. 6 szt żurawiny odstawiamy na bok. 
Kieszeń w piersi zamykamy wykałaczkami i układamy w głębokim naczyniu.
Saszetką z olejem z bazylią potrząsamy, żeby się przyprawy zmieszały z olejem i otwieramy ją.
Polewamy całą pierś olejem z bazylią i obtaczamy ją dokładnie, żeby cała była dobrze,równomiernie pokryta.
Przyprawiamy pieprzem czarnym, curry i świeżym lubczykiem, który myjemy i kroimy wcześniej.
Odstawiamy mięso na 2 godziny w chłodne miejsce.


filet z piersi z suszonymi morelami i żurawiną na parze

Po tym czasie pierś układamy na folii aluminiowej na 1 poziomie parowaru.
4 łyżki ziarna amarantusa, czyli jednej z najstarszych roślin uprawnych na świecie przesypujemy na sitko z małymi oczkami.
Po czym płuczemy je zimną wodą, przekładamy do pojemnika na ryż i układamy na 2 poziomie parowaru.
Włączamy wodę w czajniku i po zagotowaniu zalewamy amarantusa 6 łyżkami wrzątku, nazywanego w tradycji indiańskiej "świętą roślinę". Docenianą przez cywilizacje Majów, Azteków i Inków.  
Resztę wrzątku wlewamy do zbiornika na wodę i włączamy parowar na 20 minut.


przepis na pierś z kurczaka w parowarze z morelami i żurawiną

Sałatę roszponkę myjemy, osuszamy i przekładamy na talerz.
Polewamy ją 1 łyżeczką oleju kujawskiego z cytryną i bazylią. 

kurczak w oleju kujawskim w parowarze

Jak minie 20 minut i urządzenie da nam sygnałem dźwiękowym znać, że skończyło swoją pracę, ziarna amarantusa odcedzamy na sitku z małymi oczkami i nakładamy na talerz. Ozdabiamy 6 szt żurawiny, którą wcześniej odłożyliśmy.
Pierś z kurczaka również przekładamy i można już zasiąść do obiadu.



Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało.

Pozdrawiam i smacznego.
Adam



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...