środa, 21 stycznia 2015

Galaretka z cydru z parowaru

Jednym z hitów niedawnego Food Blogger Fest był cydr :) Dla mnie i dla wielu osób, z którymi rozmawiałem z trzech oferowanych wersji grzańca z cydru najlepszy był ten z tymiankiem :) Doskonała była też galaretka z cydru z nutką cynamonu i tę galaretkę właśnie zrobiłem :)
Przepis na galaretkę jest autorstwa Meat Love i dzięki uprzejmości Pani Agnieszki, która mi przepisy na różne zastosowanie cydru przesłała mam go i ja i za chwilę Wy też :)

przepis na cydrową galaretkę



Składniki :
  • 1 butelka 400ml Green Mill Cider
  • 2 łyżki cukru brązowego 
  • 1 laska cynamonu 
  • 3 łyżki żelatyny 
  • 2 plasterki jabłka 

przepis na alkoholową galaretkę

Cydr wlewamy do pojemnika na ryż, albo do pojemnika do żywności odpornego na wysokie temperatury. Wsypujemy cukier, mieszamy i dodajemy laskę cynamonu. Laskę można połamać na mniejsze kawałki. Wstawiamy do parowaru i włączamy go na 5 minut.


galaretka w parowarze
 

Po 5 minutach gdy urządzenie się wyłączy dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy oraz wyjmujemy kawałki laski cynamonu.


galaretka z cydru w parowarze

Jabłko myjemy, obieramy i kroimy z niego 2 plasterki, a z nich cienkie słupki.
Po ostygnięciu galaretki przelewamy ją do docelowego naczynia i dodajemy kawałki jabłka.
Czekamy aż galaretka stężeje i można wcinać :)


cydr food blogger fest

Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało.

Pozdrawiam i smacznego.
Adam

2 komentarze:

  1. Mmm, dobre to musiało być :) Bardzo lubię cydr, szczególnie bzowy :)

    OdpowiedzUsuń

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...