poniedziałek, 13 czerwca 2016

Polędwiczki wieprzowe QAFP na parze

Dziś do mojego obiadowego przepisu, użyłem polędwiczek wieprzowych z certyfikatem jakości QAFP.
O QAFP już kilka razy Wam wspominałem, przy okazji relacji z warsztatów. Jest to System Gwarantowanej Jakości Żywności, opierający się na zapewnieniu jakości i bezpieczeństwa w całym łańcuchu produkcyjnym. Począwszy od hodowli, żywienia zwierząt, warunku ich chowu, poprzez ubój, rozbiór, transport, pakowanie, magazynowanie i sprzedaż.
Sam bardzo często używam tego mięsa, szczególnie drobiowego, którego u mnie najwięcej na blogu. Kupując mięso ze znaczkiem QAFP nie muszę się martwić o jego jakość, bo o to, żeby było najwyższej jakości zadbali już inni.

polędwiczki z parowaru

 Składniki : 
  • 200g polędwiczki wieprzowej QAFP  
  • 2 ziemniaki truflowe 
  • 1/2 białej rzodkwi 
  • garść mizuny
  • 2 łyżki oliwy extra vergine 
 Przyprawy : 
  • pieprz kolorowy ziarnisty
  • papryka wędzona 
  • majeranek 
  • tymianek 
  • świeży cząber górski 

wieprowina na parze ile czasu

Polędwiczkę myjemy, osuszamy i polewamy oliwą. Pieprz kolorowy rozdrabniamy w moździerzu i posypujemy dokładnie cały kawałek mięsa. Następnie przyprawiamy je papryką wędzoną, tymiankiem i majerankiem. Odkładamy mięso na 2 godziny.

Po tym czasie ziemniaki truflowe obieramy i kroimy w plastry.
Na pierwszym poziomie na folii aluminiowej układamy mięso, na drugim poziomie fioletowe ziemniaki.
Pojemnik na wodę zalewamy wrzątkiem i włączamy parowar na 25 minut.

jak zrobić ziemniaki truflowe

Rzodkiew białą myjemy i kroimy obieraczką w paski, mizune myjemy, osuszamy i łączymy z rzodkwią.
Po wyłączeniu się urządzenia do gotowania na parze ziemniaki truflowe ugniatamy i układamy na nie polędwiczkę. Możemy dodać świeże zioła, ja akurat przystroiłem mięso cząbrem górskim.

sałata mizuna z czym jeść

Jeszcze raz bardzo Was zachęcam do spróbowania mięsa z certyfikatem jakości QAFP, na pewno zauważycie różnice w smaku i jakości. Dodatkowo QAFP, wraz z Almą ma dla Was super KONKURS #dobrysmakznatury.
Co tydzień do wygrania torby i fartuch, a nagrodą główną są warsztaty kulinarne z Jurkiem Sobieniakiem w Food Lab Studio.
Wystarczy zrobić danie z mięsa lub wędlin ze znaczkiem QAFP i zarejestrować paragon ze sklepu ALMA
Jeżeli chcecie się dowiedzieć więcej o QAFP i o konkursie, zapraszam Was na stronę kampanii : http://dobrysmakznatury.pl/ 



Smacznego i powodzenia w konkursie

Adam 

  

3 komentarze:

  1. Jakiego parowaru używasz? Co polecasz? Zastanawiam się nad zakupem philipiaka. Dużo osób chwali, a chcę jakiś porządniejszy sprzęt.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciężko mi doradzić konkretny model z tych porządniejszych, bo cały czas od lat używam tylko jednego, taniego, nie jakiegoś firmowego, kupiony za ok. 100 zł. Dbam o niego to się trzyma cały czas.

    OdpowiedzUsuń
  3. A dlaczego mięso kładzie Pan na folii aluminiowej w parowarze?

    OdpowiedzUsuń

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...