czwartek, 7 kwietnia 2016

Białe szparagi z ryżem czerwonym na parze

Dziś przepis na szybkie i proste śniadanie, oczywiście zrobione na parze. To są pierwsze moje szparagi w tym roku, jako że zaraz zaczyna się na nie sezon, na pewno będzie ich więcej w nowych daniach. Jak widzicie w moich przepisach staram się gotować sezonowo i korzystać z danych produktów jak tylko pojawią się na targach i w sklepach.

białe szparagi przepisy


Składniki : 
  • 3 białe szparagi 
  • 30g ryżu czerwonego 
  • garść mikro liści mizuny 
  • kilka pestek granatu 

zdrowe śniadanie przepisy na parze

Ryż wsypujemy do pojemnika przeznaczonego do jego gotowania na parze. Jeżeli go nie macie w zestawie z parowarem, może to być pojemnik do przechowywania żywności, który jest odporny na wysokie temperatury.
Zalewamy wrzątkiem ryż i pojemnik na wodę. Włączamy parowar na 25 minut.
Białe szparagi w odróżnieniu od zielonych obieramy. Wkładamy je do parowaru 10 minut po ryżu, czyli jak na minutniku urządzenia do gotowania na parze będzie 15 minut do końca :)

Po wyłączeniu urządzenia, ryż odcedzamy, szparagi kroimy na mniejsze kawałki, do tych składników dodajemy liście mizuny i pestki granatu.

śniadanie na parze, śniadanie z parowaru

Czekam na Wasze komentarze i uwagi.

Pozdrawiam i smacznego
Adam
  

2 komentarze:

  1. Sezon na szparagi mnie bardzo cieszy, chociaż osobiście wolę zieloną wersję :)

    OdpowiedzUsuń

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...