Choć za oknem wiosny nie widać, na talerzu można ją poczuć :)
Składniki :
- 4 jajka przepiórcze
- garść mix sałat
- 4 pomidorki cherry
- 2 rzodkiewki
- kiełki buraka
- 2 łyżki oliwy extra vergine
Przyprawy :
- pieprz czarny
- pieprz cytrynowy
Mix sałat myjemy i osuszamy papierowym ręczniczkiem.
Pomidorki parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki i przecinamy na pół.
Rzodkiewki myjemy i kroimy w plasterki.
Są różne techniki postępowania z jajkami przepiórczymi po ugotowaniu. Niektórzy wstawiają do zimnej wody na jakiś czas, inni obierają jeszcze ciepłe. Próbowałem obu sposobów i obydwa zdały egzamin u mnie. Turlałem je tylko, żeby skorupka pękła i ładnie się zdjęła :)
Nakładamy mix sałat na talerz, polewamy ją oliwą extra vergine. Dodajemy jajka, rzodkiewkę i kiełki buraka po czym wszystko przyprawiamy pieprzem czarnym i cytrynowym i mieszamy.
Czekam na Wasze komentarze i uwagi, z chęcią się dowiem czy wypróbowaliście przepis i jak Wam smakowało.
Pozdrawiam i smacznego
Adam
Zjadłabym na drugie śniadanko:)
OdpowiedzUsuńBardzo wiosenna propozycja :)
OdpowiedzUsuńWyjątkowo smaczna!
OdpowiedzUsuń