czwartek, 28 lipca 2016

Schab na parze z ryżem pełnoziarnistym jaśminowym

Długo mnie znów nie było i mam nadzieje, że to koniec takich przerw. Wiem, że to już Wam mówiłem i nic z tego nie wyszło, ale postaram się przezwyciężyć zmęczenie, bo przepisów mam sporo gotowych i masa relacji z wydarzeń i warsztatów czeka :) A wiem, że obok przepisów, je też lubicie czytać i oglądać :)

Dziś mam dla Was przepis na kolejny obiad, schab na parze z ryżem pełnoziarnistym jaśminowym. Mam nadzieje, że będzie Wam smakował :)

przepisy na dania na parze
Składniki : 
  • 2 plastry schabu 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 50g ryżu pełnoziarnistego jaśminowego 
  • 1/4 papryki zielonej, czerwonej i żółtej 
  • mikro liście mizuny 
  • pestki granatu 
Przyprawy : 
  • papryka wędzona 
  • pieprz czarny 
  • pieprz ziołowy  

zdrowy obiad , fit jedzenie na parze

Schab myjemy, osuszamy i polewamy oliwą z oliwek. 
Czosnek kroimy w drobną kostkę. 
Mięso przyprawiamy pieprzem czarnym, ziołowym oraz papryką wędzoną i układamy na plastry schabu czosnek. 
Odstawiamy tak przygotowany schab na 2 godziny. 

Ryż pełnoziarnisty płuczemy i przekładamy do pojemnika do przygotowywania go w parowarze. 
Pojemnik układamy na pierwszym poziomie i ryż zalewamy wrzątkiem, włączamy urządzenie na 35 minut. 
Mięso układamy na folii aluminiowej i dokładamy na drugi poziom parowaru po 15 minutach, czyli na 20 minut. 

jak ugotować ryż w parowarze

Papryki myjemy i kroimy w kawałki, układamy je na folii i wkładamy na trzecim poziomie na 10 minut przed końcem parowania pozostałych składników. Mikro liście mizuny myjemy i osuszamy papierowym ręczniczkiem. 

Po wyłączeniu się urządzenia do gotowania na parze ryż mieszamy z kawałkami kolorowych papryk, a na schab kładziemy pestki granatu. 

zdrowy posiłek dla faceta, parowar, z parowaru, w parowarze
  
Czekam na Wasze komentarze, pytania czy uwagi :) Dajcie znać jak wypróbujecie przepis :) 

Pozdrawiam i smacznego 
Adam 

7 komentarzy:

  1. Kwiatki na talerzu to chyba powoli Twój znak rozpoznawczy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moim zdaniem dużo dają w wyglądzie potrawy, dlatego staram się je mieć cały czas :)

      Usuń
  2. Bardzo kolorowe danie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. stary, wypróbowałem przepis: pyyycha! proste, ale zdrowe i dobre! oczywiście, moja porcja była dużo większa. używam parowaru z Morphy Richards, więc mogłem sobie nastawić czas i temp tak, żeby wszystko ugotowało się w jednym momencie, no i do ryżu mam oddzielny pojemnik, także trochę mi to ułatwia robotę. będę wpadał do Ciebie częściej, przepisy masz akurat dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ja też mam do ryżu pojemnik, ale piszę tak ogólnie, jakby ktoś nie miał :) Można umieścić go w pojemnikach do mikrofali np :) Super, cieszę się, że Ci się u mnie podoba. Staram się, żeby było prosto i smacznie i cieszę się, że tak to odbierasz :)

      Usuń

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...