Zgodnie z obietnicą, że będę go nadziewał także innymi produktami, dziś przyszła właśnie kolej na nową odsłonę tego makaronu.
Składniki :
- 12 szt makaronu Conchiglioni Rigata
- 2 duże pieczarki
- 12 cebulek perłowych Silver
- 6 suszonych pomidorów
- 3 plastry surowego boczku
- 2 łyżki startego żółtego sera
- 2 łyżki świeżej natki pietruszki
- 1 garść sałaty roszponki
- zioła dalmatyńskie
Makaron robimy tak samo, jak w poprzednim przepisie na conchiglioni. Wkładamy go do pojemnika na ryż i zalewamy wrzątkiem, parujemy 13 minut, żeby był al dente.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Pieczarki myjemy, obieramy daszki i kroimy na małe kawałki.
Suszone pomidory również na małe kawałki, tak samo plastry boczku. Cebulki perłowe kroimy na pół. Świeżą natkę myjemy i siekamy. Wszystko przekładamy do jednego pojemnika, dodajemy żółty ser, przyprawiamy ziołami dalmatyńskimi i dokładnie mieszamy.
Jak makaron skończy się parować, przelewamy go na sitko i hartujemy zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Z parowaru wylewamy wodę, kolejne parowanie zrobimy na świeżej wodzie. Nadziewamy conchiglioni farszem i układamy w parowarze na folii aluminiowej.
Wlewamy do parowaru wrzątek i włączamy go na 15 minut.
Została mi sałata roszponka, którą wykorzystałem w moim ostatnim przepisie morelowo-żarawinowa pierś i postanowiłem również teraz ją użyć, jest bardzo smaczna, polecam :)
Sałatę roszponkę myjemy i osuszamy.
Gdy parowar skończy pracę, nadziewane conchiglioni oraz roszponkę przekładamy na talerz.
Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało.
Przypominam również o konkursie Gotuj z Cook'd. Róbcie dania inspirowane moimi przepisami i wrzucajcie swoje zdjęcia pod danym postem, dotyczy to wszystkich postów na blogu, nie tylko ostatnich. Nie muszą to być identyczne dania, ważne, że was przepis zainspirował :) Nagrody czekają co miesiąc :) Zabawa trwa cały rok.
Pozdrawiam i smacznego.
Adam
Pyszności! :) Masz dar do parowania! :)
OdpowiedzUsuń