środa, 28 stycznia 2015

Conchiglioni z parowaru z roszponką

Poprzednie moje conchiglioni z mięsem mielonym, robiłem na początku grudnia i przepis cieszył się dużym zainteresowaniem. Jest jak do tej pory najczęściej odwiedzanym przepisem na moim blogu :)


makaron conchiglioni z roszponką i warzywami z parowaru
Zgodnie z obietnicą, że będę go nadziewał także innymi produktami, dziś przyszła właśnie kolej na nową odsłonę tego makaronu.


makaron z parowaru conchiglioni

Składniki : 
  • 12 szt makaronu Conchiglioni Rigata
  • 2 duże pieczarki
  • 12 cebulek perłowych Silver
  • 6 suszonych pomidorów
  • 3 plastry surowego boczku
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • 2 łyżki świeżej natki pietruszki 
  • 1 garść sałaty roszponki
 Przyprawy :
  • zioła dalmatyńskie 

Conchiglioni w parowarze z sałatą roszponką

Makaron robimy tak samo, jak w poprzednim przepisie na conchiglioni. Wkładamy go do pojemnika na ryż i zalewamy wrzątkiem, parujemy 13 minut, żeby był al dente.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Pieczarki myjemy, obieramy daszki i kroimy na małe kawałki.
Suszone pomidory również na małe kawałki, tak samo plastry boczku. Cebulki perłowe kroimy na pół. Świeżą natkę myjemy i siekamy. Wszystko przekładamy do jednego pojemnika, dodajemy żółty ser, przyprawiamy ziołami dalmatyńskimi i dokładnie mieszamy.

przepis na danie z makaronu conchiglioni na parze

Jak makaron skończy się parować, przelewamy go na sitko i hartujemy zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Z parowaru wylewamy wodę, kolejne parowanie zrobimy na świeżej wodzie. Nadziewamy conchiglioni farszem i układamy w parowarze na folii aluminiowej.
Wlewamy do parowaru wrzątek i włączamy go na 15 minut.

przepis na obiad z parowaru makaron

Została mi sałata roszponka, którą wykorzystałem w moim ostatnim przepisie morelowo-żarawinowa pierś i postanowiłem również teraz ją użyć, jest bardzo smaczna, polecam :)
Sałatę roszponkę myjemy i osuszamy.
Gdy parowar skończy pracę, nadziewane conchiglioni oraz roszponkę przekładamy na talerz.


zdrowe przepisy w parowarze makaron

Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało. 

Przypominam również o konkursie Gotuj z Cook'd. Róbcie dania inspirowane moimi przepisami i wrzucajcie swoje zdjęcia pod danym postem, dotyczy to wszystkich postów na blogu, nie tylko ostatnich. Nie muszą to być identyczne dania, ważne, że was przepis zainspirował :) Nagrody czekają co miesiąc :) Zabawa trwa cały rok.


Konkurs Cook'd

Pozdrawiam i smacznego.
Adam

1 komentarz:

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...