Camembert to miękki ser podpuszczkowy, dojrzewający z porostem białej pleśni. Jest formowany w krążki o masie ok. 250 g. Bardzo smaczny, aczkolwiek wysokokaloryczny :) Ale czasami można sobie pozwolić ;)
Składniki :
- 1 krążek 250g sera camembert
- 1 gruszka
- 2 łyżeczki miodu wielokwiatowego
- 2 łyżki żurawiny
- cynamon
Camembert wyjmujemy z pudełka, odwijamy z papierka i kładziemy na folii aluminiowej w parowarze. Gruszkę myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki, po czym również wkładamy do parowaru. Włączamy na 10 minut.
Po 10 minutach krople wody, która się pojawi na powierzchni sera, możemy zgarnąć silikonową łopatką kuchenną, jak również wykorzystać ją do przełożenia sera na talerz. Każdą cząstkę gruszki polewamy pół łyżeczką miodu, posypujemy cynamonem i również układamy na talerzu.
Teraz pozostało tylko nałożyć żurawinę i można się zajadać :)
Zachęcam do dzielenia się ze mną waszymi komentarzami, spostrzeżeniami czy uwagami, a także zdjęciami waszych potraw, które są chociaż po części inspirowane moimi przepisami :)
Pozdrawiam i smacznego
Adam
Nie lubię serów pleśniowych, ale Twoje zdjęcia są tak zachęcające, że mam ochotę spróbować ;)
OdpowiedzUsuńKinga
To spróbuj. Może wersja sera w parowarze Tobie zasmakuje :)
UsuńZrobiłam. Rewelacyjny smak. Naprawdę mi smakowało, pomimo że nie lubię sera pleśniowego :) Gruszka też idealnie do tego pasuje. Dzoięki za przepis :).
OdpowiedzUsuńKinga
Super. Cieszy mnie to :) Nie ma za co :) Polecam się na przyszłość :)
Usuń