środa, 14 stycznia 2015

Pierś kurczaka z buraczkami z parowaru

Cały tydzień nie dodawałem żadnych przepisów, ale w najbliższych dniach obiecuje, że nadrobię :)
Ciężki był powrót do rzeczywistości po 2,5 tygodniach wolnego :) Ci co też mieli taką przerwę od pracy na pewno mnie rozumieją :) Obiad sprzed kilku dni, ale nie miałem czasu wcześniej wrzucić.


filet z piersi kurczaka z burakami z parowaru

Dziś przepis na filet z piersi, czyli moje ulubione mięsko, jak już pewnie zauważyliście :) Plus dodatek, czyli buraczki i ziemniaki :) W całości buraka trzeba parować ok. godziny, więc pokroiłem w plastry :)

burak w parowarze , na parze

Składniki : 
  • filet z piersi kurczaka 
  • 1 burak 
  • 2 ziemniaki 
  • szczypiorek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
Przyprawy :
  • pieprz biały
  • zioła dalmatyńskie 
  • tymianek
  • papryka słodka
  • pieprz czarny 
  • kardamon mielony

kurczak w parowarze z burakiem

Filet z piersi myjemy, odsączamy wodę i oczyszczamy. Polewamy 3 łyżkami oliwy z oliwek i obtaczamy w niej mięso oraz posypujemy pieprzem białym i ziołami dalmatyńskimi. Pierś odstawiamy na bok, żeby choć trochę się zamarynowała :) Oczywiście mięso można przygotować wcześniej i dłużej marynować, ale ja przeważnie nie mam na to czasu.
Buraka myjemy, obieramy i kroimy w miarę cienkie plastry. Im grubsze są, tym więcej czasu potrzeba, żeby nie były twarde. Plasterki przyprawiamy papryką słodką, pieprzem czarnym i kardamonem mielonym. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy również w plasterki, po czym posypujemy tymiankiem.


 
Wkładamy na 1 poziomie do parowaru pierś z kurczaka na folii aluminiowej, oraz buraczki również na kawałkach folii. Ziemniaki na 2 poziomie. Włączamy parowar na 25 min. W tym czasie myjemy i kroimy szczypiorek.
Jak urządzenie się wyłączy nakładamy jedzenie na talerz, a buraki posypujemy szczypiorkiem.


filet z piersi w parowarze z ziemniakami

Jak zawsze czekam na komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało.

Pozdrawiam i smacznego.
Adam 

3 komentarze:

  1. Przetestowane w ubiegłym tygodniu Pyszny obiad w niecałe pół godziny, mięso pyszne, soczyste i aromatyczne, wprost " miodzio z boczkiem". Nie miałam ziół dalmatyńskich (lepiej, nie miałam zielonego...., że takie są, teraz już mam zapasik), użyłam co mi wpadło w ręce, łącznie ze świeżym tymiankiem i odrobiną mięty. Ziemniaki szybciutko, a już największa rewelacja buraczki , które normalnie gotują się godzinami. Polecam JK

    OdpowiedzUsuń
  2. Po co Ci parowar , jak używasz folii aliminiowej ! Jeszcze na deser proponuję bisfenol , smacznego

    OdpowiedzUsuń

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...