Składniki :
- 4 duże pieczarki
- 1 mała cukinia
- 200g mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka startego parmezanu
- szczypiorek
- natka pietruszki
- curry
- chili pieprz cayenne
- papryka ostra
- czosnek granulowany
Pieczarki myjemy, obieramy daszki i odrywamy nóżki. Cukinie myjemy, odkrajemy górną i dolną część, a resztę kroimy na 4 mniej więcej równe części i wydrążamy łyżeczką środek. Można na spodzie każdego kawałka zostawić cienką warstwę miąższu, ja nie zostawiłem i trochę mi nadzienie dołem uciekało :) . Do mięsa mielonego dodajemy jajko i wszystkie przyprawy. Zrobiłem je trochę na ostro, jak ktoś woli łagodniej może użyć innych przypraw. Wszystko dokładnie mieszamy. Na tacce z folii aluminiowej układamy pieczarkę, nakładamy cukinie i wypełniamy ją mięsem mielonym, na wierzchu posypujemy startym parmezanem. Wkładamy do parowaru na 20 minut.
W czasie parowania myjemy szczypiorek i kroimy na drobne kawałki. Po 20 minutach nakładamy nasze pieczarko-cukinie na talerz, posypujemy szczypiorkiem i można się zajadać :) Nie wyszły może idealnie z wyglądu takie jak chciałem, ale smak miały super i to jest najważniejsze :)
Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało.
Pozdrawiam i smacznego.
Adam
Danie właśnie wylądowało w parowarze, nie miałam parmezanu, część cukinii jest bez tego dodatku, część posypałam mozzarellą. Dla urozmaicenia do części dałam kukurydzę i czerwoną fasolkę. Co wyjdzie bez względu na efekt pochwalę się
OdpowiedzUsuńOk :) Wizualnie to chyba jedno z najgorszych moich dań na blogu :) ale w smaku świetne, dlatego się znalazło :) Jak będę miał chwilę zrobię nową wersję i wstawię nowe zdjęcia :) Czekam na informację jak wyszło i pochwal się zdjęciem, pewnie ładniej niż mi Ci wyjdzie :D
UsuńNo i jak w ruskim cyrku, było i nie ma.Mimo,że wcale nie mało, bo 2 cukinie na 2 osoby, do tego uparowana fasolka szparagowa i ziemniaczki ale jakoś tak poszło, a dlaczego, bo PRZEPYSZNE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!. Zdjęcia może kiedyś, na razie to moje początki, to nie mam głowy na takie głupotki, potrawy czekają.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało :) Pewnie, lepiej jeść póki ciepłe, niż zdjęcia robić :)
Usuń