środa, 7 stycznia 2015

Cukinia nadziewana mięsem mielonym z parowaru

Od kilku dni przymierzałem się, żeby zrobić danie z cukinii i mięsa mielonego. W końcu się udało :) Doszły do tego jeszcze pieczarki. Przeważnie kupuje je bardzo duże, takie jak na zdjęciach, wtedy mniej z nimi pracy :) W innych daniach są pokrojone, a tu w końcu widać, jakiej są przeważnie wielkości :)

cukinia w parowarze z nadzieniem mięsnym



Składniki : 
  • 4 duże pieczarki 
  • 1 mała cukinia 
  • 200g mięsa mielonego 
  • 1 jajko 
  • 1 łyżeczka startego parmezanu
  • szczypiorek
Przyprawy : 
  • natka pietruszki 
  • curry
  • chili pieprz cayenne 
  • papryka ostra
  • czosnek granulowany 

cukinia i pieczarka z parowaru

Pieczarki myjemy, obieramy daszki i odrywamy nóżki. Cukinie myjemy, odkrajemy górną i dolną część, a resztę kroimy na 4 mniej więcej równe części i wydrążamy łyżeczką środek. Można na spodzie każdego kawałka zostawić cienką warstwę miąższu, ja nie zostawiłem i trochę mi nadzienie dołem uciekało :) . Do mięsa mielonego dodajemy jajko i wszystkie przyprawy. Zrobiłem je trochę na ostro, jak ktoś woli łagodniej może użyć innych przypraw. Wszystko dokładnie mieszamy. Na tacce z folii aluminiowej układamy pieczarkę, nakładamy cukinie i wypełniamy ją mięsem mielonym, na wierzchu posypujemy startym parmezanem. Wkładamy do parowaru na 20 minut.


przepis na cukinie nadziewaną mięsem mielonym

W czasie parowania myjemy szczypiorek i kroimy na drobne kawałki. Po 20 minutach nakładamy nasze pieczarko-cukinie na talerz, posypujemy szczypiorkiem i można się zajadać :) Nie wyszły może idealnie z wyglądu takie jak chciałem, ale smak miały super i to jest najważniejsze :)

warzywa z mięsem w parowarze

Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało.

Pozdrawiam i smacznego.
Adam 

4 komentarze:

  1. Danie właśnie wylądowało w parowarze, nie miałam parmezanu, część cukinii jest bez tego dodatku, część posypałam mozzarellą. Dla urozmaicenia do części dałam kukurydzę i czerwoną fasolkę. Co wyjdzie bez względu na efekt pochwalę się

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ok :) Wizualnie to chyba jedno z najgorszych moich dań na blogu :) ale w smaku świetne, dlatego się znalazło :) Jak będę miał chwilę zrobię nową wersję i wstawię nowe zdjęcia :) Czekam na informację jak wyszło i pochwal się zdjęciem, pewnie ładniej niż mi Ci wyjdzie :D

      Usuń
  2. No i jak w ruskim cyrku, było i nie ma.Mimo,że wcale nie mało, bo 2 cukinie na 2 osoby, do tego uparowana fasolka szparagowa i ziemniaczki ale jakoś tak poszło, a dlaczego, bo PRZEPYSZNE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!. Zdjęcia może kiedyś, na razie to moje początki, to nie mam głowy na takie głupotki, potrawy czekają.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało :) Pewnie, lepiej jeść póki ciepłe, niż zdjęcia robić :)

      Usuń

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...