Przepis na galaretkę jest autorstwa Meat Love i dzięki uprzejmości Pani Agnieszki, która mi przepisy na różne zastosowanie cydru przesłała mam go i ja i za chwilę Wy też :)
Składniki :
- 1 butelka 400ml Green Mill Cider
- 2 łyżki cukru brązowego
- 1 laska cynamonu
- 3 łyżki żelatyny
- 2 plasterki jabłka
Cydr wlewamy do pojemnika na ryż, albo do pojemnika do żywności odpornego na wysokie temperatury. Wsypujemy cukier, mieszamy i dodajemy laskę cynamonu. Laskę można połamać na mniejsze kawałki. Wstawiamy do parowaru i włączamy go na 5 minut.
Po 5 minutach gdy urządzenie się wyłączy dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy oraz wyjmujemy kawałki laski cynamonu.
Jabłko myjemy, obieramy i kroimy z niego 2 plasterki, a z nich cienkie słupki.
Po ostygnięciu galaretki przelewamy ją do docelowego naczynia i dodajemy kawałki jabłka.
Czekamy aż galaretka stężeje i można wcinać :)
Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak
się udało.
Pozdrawiam i smacznego.
Adam
Mmm, dobre to musiało być :) Bardzo lubię cydr, szczególnie bzowy :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobre i na pewno będę często robił :)
Usuń