Parowar - poradnik

Parowar to urządzenie elektryczne do gotowania na parze, jak sama nazwa wskazuje :)
Pozwala zaoszczędzić czas, ponieważ w 1 urządzeniu możemy zrobić całe danie. Czasem wracam z pracy, w 5 minut przygotowuje składniki, włączam minutnik, na odpowiedni czas i w ok. 25-30 minut wszystko się samo robi. Nie trzeba przy tym stać i pilnować, a można w tym czasie odpocząć, czy zająć się innymi sprawami i nie myśleć, czy coś kipi, czy się przypala. O zaletach zdrowotnych takiego gotowania, chyba nie trzeba nikomu mówić :) Nadmienię tylko, że parowar pozwala na zachowanie większej ilości witamin, gdyż produkt nie jest poddawany wysokiej temperaturze jak to jest przy np. pieczeniu. Udaje się zachować naturalny smak oraz aromat potraw. Nie tracąc swoich barw i kształtów potrawy wyglądają apetycznie i kolorowo
Wiele osób nie gotujących na parze uważa dania z parowaru za mdłe i bez smaku, a gotowanie na parze, nie znaczy bez przypraw. Chcąc podkreślić smak i aromat potraw, można wcześniej zamarynować surowce lub użyć rozmaitych przypraw i sosów.
Duża część osób, myśli, że jedzenie na parze musi być tylko w stylu fit, głównie kojarzy parowar z warzywami, ja chce pokazać, że parowar to urządzenie, gdzie można zrobić niemal wszystko, lubię eksperymentować i odkrywać nowe smaki i połączenia.  
Posiadam parowar piętrowy, który kupiłem ponad rok temu za ok.100 zł. i cały czas działa bardzo dobrze, więc nie trzeba kupować od razu takiego za  300-400 zł.
Mój parowar składa się ze zbiornika na wodę, zbiorniczka na soki, 3 pojemników na potrawy, pojemnik do gotowania ryżu czy zup oraz pokrywę.

Poniżej kilka punktów, w których odpowiadam na pytanie: Jak gotować na parze?  :
  • czas gotowania na parze zależny jest od rodzaju surowca i wielkości kawałków, ale również od rodzaju użytego naczynia, mocy parowaru, czy poziomu na którym się paruje, także podany czas w przepisach należy traktować jako przybliżony,
  • na samym dole umieszczam produkty, które wymagają najdłuższego gotowania np. mięso,
  • analogicznie na wyższym układam np. warzywa 
  • jeżeli w przepisie jest różny czas parowaniu dla składników, dokładam górny pojemnik w trakcie, jak cześć dania już się paruje,  ewentualnie, można produkty, które parują się szybciej, pokroić na większe kawałki,
  • w przypadku gotowania mięsa lub ryb, zawijam poszczególne kawałki w folię aluminiową, żeby aromat nie przechodził na pozostałe składniki lub robię tackę z folii, żeby mięso przebywało cały czas w sosie, który się wytworzy,
  • wodę gotuje w czajniku i jak się ugotuje wlewam do pojemnika na wodę i włączam parowar, dzięki temu od razu danie się paruje, nie trzeba czekać aż grzałka nagrzeje wodę,
  • jeżeli podczas parowania zabraknie wody, należy ją uzupełnić wrzątkiem,
  • mięso gotowane na parze powinno być chude i delikatne, ponieważ nie wymaga wtedy długiego etapu gotowania,
  • warzywa czy owoce, powinny być świeże i dobrej jakości,
  • najlepiej także używać świeżych przypraw ziołowych i aromatycznych
  • warzywa i owoce powinny być podobnej wielkości, żeby ugotowały się w jednym czasie, zarówno gdy parujemy w całości jak i w kawałkach,
  • warzywa należy solić dopiero po parowaniu, choć ja osobiście nie używam w ogóle soli,
  • zamrożonych warzyw nie należy przed parowaniem rozmrażać, zaś inne produkty trzeba najpierw rozmrozić,
  • umieszczone w parowarze surowce nie powinny się stykać ze sobą, aby para mogła swobodnie przepływać,
  • pokrywę parowaru należy szczelnie zamknąć i ograniczyć do minimum otwieranie podczas parowania, gdyż każde jej otwarcie spowalnia proces gotowania,
  • wodę, która osadzi się w zbiorniczku na sos, można użyć jako bazę do sosów, lub samą polać potrawę,

Ten poradnik będę na bieżąco uzupełniał, o nowe porady. W komentarzach możecie również pisać swoje spostrzeżenia, porady czy wskazówki, które będę dopisywał do tej listy. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz