czwartek, 1 stycznia 2015

Pierś kurczaka z parowaru z białym grejpfrutem na rukoli

Po kilku dniach bez parowania, sylwestrowy obiad zrobiłem w parowarze.
Tym razem padło na pierś z kurczaka, grejpfruty z puszki, którym kończył się termin ważności i trzeba było coś z nimi zrobić :) i do tego rukola.


przepis na pierś z kurczaka w parowarze

Jak już pewnie zauważyliście, lubię łączyć mięso z owocami zarówno tymi świeżymi, jak i tymi z puszki :)


kurczak w parowarze z owocami

Składniki : 
  • 1 filet z piersi kurczaka 
  • 1 puszka białych grejpfrutów
  • rukola
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
Przyprawy : 
  • pieprz czarny 
  • oregano
  • bazylia
  • curry

przepis na danie z mięsa w parowarze

Filet z piersi kurczaka myjemy, odsączamy nadmiar wody, oczyszczamy i kroimy na małe kawałki i przekładamy do głębokiego naczynia. Pierś polewamy 3 łyżkami oliwy z oliwek. Mieszamy aby każdy kawałek był obtoczony w oliwie. Obsypujemy oregano, bazylią, pieprzem czarnym i curry, wszystko mieszamy i odstawiamy talerz z mięsem aby choć trochę się zamarynowało :) Po czym przekładamy do parowaru na tacce z folii aluminiowej i ustawiamy czas w urządzeniu na 20 minut.

pierś z kurczaka z parowaru z grejpfrutem

Grejpfruty przekładamy na sitko, żeby odsączyć sok, a rukole myjemy, chyba że kupimy już umytą i gotową do spożycia.

rukola do obiadu

Po 20 minutach przekładamy wszystko na talerz i można jeść :)


przepis na danie mięsne w parowarze

Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało.

Pozdrawiam i smacznego.
Adam

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...