Składniki :
- 1 plaster karkówki
- 2 truskawki
- kilka borówek amerykańskich
- 3 łyżki kaszy jaglanej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- majeranek
- tymianek
- pieprz czarny
- cząber
- papryka wędzona
Karkówkę myjemy, odsączamy nadmiar wody i przekładamy do głębokiego naczynia. Polewamy oliwą z oliwek i dokładnie obtaczamy. Przyprawiamy z obu stron majerankiem, tymiankiem, pieprzem czarnym, cząbrem i papryką wędzoną. Po czym zawijamy mięso w folię aluminiową i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Po tym czasie, rozwijamy z folii i na nową folie aluminiową układamy w parowarze. Włączamy urządzenie na 40 minut.
Kasze jaglaną wsypujemy do sitka i płuczemy zimną wodą po czym przesypujemy do pojemnika na ryż.
Na 20 minut przed końcem parowania mięsa, zalewamy kasze wrzątkiem w stosunku 2:1, dodajemy odrobinę oliwy z oliwek i wkładamy pojemnik na 2 poziom parowaru.
Truskawki i borówki amerykańskie myjemy. Jedną truskawkę kroimy na małe kawałki, a drugą w plasterki.
Po 40 minutach parowania do kaszy dodajemy borówki i kawałeczki truskawki i przekładamy wszystko wraz z mięsem na talerz.
Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało.
Pozdrawiam i smacznego
Adam
Wygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńKinga
Dziękuje :)
UsuńKarkówki z parowaru nie robiłam, ale ważna jest Marynata chyba ;-)
OdpowiedzUsuń