Na pierwsze danie z nim wybrałem makaron tagliatelle, którego już chwilę nie jadłem :) Poprzednio robiłem go z kurczakiem i warzywami. Tym razem wybrałem tylko kalafior romanesco i kiełki słonecznika. Zdradzę już wam, że romanesco ma wyczuwalny orzechowy smak i jest dużo lepszy od zwykłego kalafiora, a do tego ten ciekawy wygląd :)
Składniki :
- ok 50g makaronu Tagliatelle z papryczką chilli
- kilka różyczek kalafiora romanesco
- 2 łyżki kiełków słonecznika
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- zioła dalmatyńskie
Z kalafiora oddzielamy kilka sztuk różyczek, choć nie wiem czy nazwa piramidek czy choinek nie byłaby bardziej trafna :) Myjemy je i układamy na folii aluminiowej na 2 poziomie parowaru.
Makaron tagliatelle wkładamy do pojemnika na ryż i ustawiamy na 1 poziom.
Zalewamy makaron wrzątkiem na 2 cm powyżej jego poziomu i włączamy urządzenie na 8 minut.
Kiełki słonecznika kroimy w mniejsze kawałki.
Po 8 minutach parowania makaron odcedzamy na sitku. Gdy woda się odsączy, polewamy łyżeczką oliwy z oliwek, posypujemy ziołami dalmatyńskimi i mieszamy.
Tagliatelle przekładamy na talerz, posypujemy kiełkami słonecznika i kładziemy kalafior romanesco.
Czekam na Wasze komentarze oraz uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało.
Pozdrawiam i smacznego.
Adam
Ja robię podobne ale z brokułem, z kalafiorem wygląda fajnie
OdpowiedzUsuńSzczególnie fajnie z tym kalafiorem :)
Usuń