Wyniki Konkursu
"GOTUJ JAK MATT I LISA"
Konkurs "Gotuj jak Matt i Lisa" trwał u mnie na blogu od 12 lutego 2015r. do 19 lutego 2015r. do godz. 23:59. Odbywał się w nawiązaniu do programu "Wielka uczta z Mattem i Lisą" emitowanego w dni powszednie o 12:30 i 18:30 na POLSAT FOOD NETWORK.
Zainteresowanie konkursem było ogromne, a wybór zwycięskiej piątki był bardzo trudny. Poziom nadesłanych przepisów i zdjęć był tak wysoki, że z tych wszystkich zgłoszeń powstałaby ciekawa książka kucharska, a nawet i samego Matta i Lisę część przepisów by na pewno zainspirowała :)
Na konkurs dostałem 39 przepisów od 25 osób. Jak na pierwszy konkurs na blogu chyba całkiem sporo :) Brałem czasem udział w konkursach, gdzie czas trwania musiał być przedłużany, z powodu mniejszej liczby zgłoszeń niż nagród :) Tutaj od początku nie było takiego zagrożenia, choć najwięcej przepisów przyszło ostatniego dnia :) Cieszę się, że nagród od sponsora Polsat Food Network mamy tak dużo i że aż 5 osób możemy uszczęśliwić :) Wybór 2 przepisów byłby jeszcze trudniejszy i tak wiele świetnych przepisów zostanie tym razem bez nagrody, ale mam nadzieję, że będziecie dalej próbować zarówno u mnie jak i na innych blogach bo naprawdę warto :)
Miejsce 5 :
Minutnik wygrała Dominika Sugier za przepis: Sernik pistacjowy
Składniki na spód:
150 g ciastek typu markizy
40 g masła
Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować na jednolitą masę o konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wyłożyć zmiksowane ciastka, pougniatać palcami. Schłodzić.
Składniki na masę serową:
300 g pistacji (waga bez łupinek)
400 g mleka słodzonego skondensowanego
1łyzka zapachu waniliowego
2 jajka
250 g serka mascarpone
250 g twarogu tłustego zmielonego dwukrotnie
Pistacje dzień wcześniej należy obficie spłukać pod bieżącą wodą w celu pozbycia się soli. Wysuszyć na papierze. Pistacje umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania mąki pistacjowej. Miksować chwilę dłużej, aż mąka zacznie się zbijać w lekko wilgotne grudki. Do pistacji dodać słodzone mleko skondensowane, zmiksować. Masę przełożyć do miksera. Dodać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać serek mascarpone, twaróg, zapach waniliowy i wszystko dokładnie zmiksować. Masę serową przelać na schłodzony spód. Wyrównać.
Sernik pieczemy w temperaturze 150ºC bez termoobiegu przez 60 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, drzwiczki bardzo delikatnie uchylić i studzić tak sernik, aż piekarnik będzie zimny. Następnie ciasto schłodzić w lodówce.
Polewa:
100 ml śmietany kremówki 30%
100 g białej czekolady
Śmietanę kremówkę zagotować w rondelku. Zdjąć z palnika i dodać drobno pokruszoną czekoladę. Wymieszać. Odstawić do zgęstnienia.
Schłodzony sernik posmarować białą polewa. Wierzch posypać kawałkami pistacji.
Miejsce 4 :
Minutnik wygrała Agnieszka Chomicz za przepis: Zupa z muli na białym winie
Składniki:
0,5kg muli (mogą być mrożone)
2 cebule
3 ząbki czosnku
słodka śmietana
białe wytrawne wino
sół, pieprz
bulion rosołowy/kostka rosołowa
masło
Na maśle podsmażamy cebulkę na złoto i zalewamy ją szklanką przygotowanego bulionu rosołowego (przegotowana woda + kostka rosołowa). Dodajemy mule i wyciśnięte 3 ząbki czosnku. Gdy wywar się zagrzeje (nie zagotuje) zalewamy wszystko białym wytrawnym winem do poziomu przykrycia owoców morza (może być ciut wyżej, wedle uznania). Po 5 minutach gotowania dodajemy hartowaną śmietanę (wymieszaną w kubku wraz z wywarem aby się nie zważyła). Doprawiamy pieprzem oraz solą. I gotowe :)
Ważne aby nie spożywać muli, które mimo gotowania nie otworzyły się.
0,5kg muli (mogą być mrożone)
2 cebule
3 ząbki czosnku
słodka śmietana
białe wytrawne wino
sół, pieprz
bulion rosołowy/kostka rosołowa
masło
Na maśle podsmażamy cebulkę na złoto i zalewamy ją szklanką przygotowanego bulionu rosołowego (przegotowana woda + kostka rosołowa). Dodajemy mule i wyciśnięte 3 ząbki czosnku. Gdy wywar się zagrzeje (nie zagotuje) zalewamy wszystko białym wytrawnym winem do poziomu przykrycia owoców morza (może być ciut wyżej, wedle uznania). Po 5 minutach gotowania dodajemy hartowaną śmietanę (wymieszaną w kubku wraz z wywarem aby się nie zważyła). Doprawiamy pieprzem oraz solą. I gotowe :)
Ważne aby nie spożywać muli, które mimo gotowania nie otworzyły się.
Miejsce 3 :
Koc piknikowy wygrała Dorota Kropidlowska za przepis: Quiche ze szpinakiem, fetą i pomidorkami
Składniki:
Na ciasto:
- 1 – 1,5 szklanki mąki
- jajko
-1/3 kostki masła
- szczypta soli
- 1 – 1,5 szklanki mąki
- jajko
-1/3 kostki masła
- szczypta soli
Na farsz:
- 3/4 paczki świeżego szpinaku ( może być też mrożony)
- pół kartonika fety
- kilka pomidorków koktajlowych
- ząbek czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- łyżka soku z cytryny
- 100g śmietanki 30%
- 2 jajka
Z
podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy je na ok. pół godziny
do lodówki. W tym czasie przygotowujemy farsz. Na maśle podsmażamy
czosnek i dodajemy szpinak. Następnie dodajemy gałkę i sok z cytryny.
Ciastem oblepiamy formę i wkładamy ją do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Po wyjęciu nakładamy na
nie szpinak, pokruszony ser feta, polewamy je śmietanką rozrobioną z
jajkami i kładziemy pomidorki. Zapiekamy 30 minut w 180 stopniach i na
sam koniec 5 minut w 200 stopniach, aby tarta się bardziej zrumieniła.
Miejsce 2 :
Fartuch kuchenny czerwony wygrał Patryk Beszterda za przepis: Spaghetti z pulpecikami
Składniki:
- 250 g mięsa mielonego ( wołowego),
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- puszka pomidorów,
- oregano,
- sól, pieprz,
- oliwa z oliwek.
Z
mięsa mielonego doprawionego solą i pieprzem formujemy małe kuleczki,
które obsmażamy na tłuszczu. Gdy mięso jest gotowe przekładamy je do
miseczki. Na tej samej patelni przysmażamy drobno pokrojoną cebulę z
czosnkiem i dodajemy do nich pomidory, przyprawiamy do smaku. Do
przygotowanego sosu dorzucamy pulpeciki i podgrzewamy jeszcze parę
minut. Sos mieszamy z ugotowanym makaronem.
Zwycięzca Konkursu "Gotuj jak Matt i Lisa"
Miejsce 1:
Lunch Box wygrała Monika Kozłowska za przepis: Jajka po benedyktyńsku (starczy przynajmniej na 3 lub 4 porcję)
Składniki:
3 żółtka
sól
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki schłodzonego masła
200 g roztopionego masła
pieprz biały
Przygotowanie:
- Ubić żółtka w misce - około 1 min.
- Dodajemy sól i dalej chwilę ubijamy.
- Stawiamy miskę nad lekko gotującą się wodą i dalej ubijamy. Dodajemy sok z cytryny, a później 1 łyżkę schłodzonego masła - cały czas ubijając.
- Dodajemy następną łyżkę schłodzonego masła.
- Następnie partiami dodajemy stopionego, ciepłego masła. Najlepiej łyżkami dodawać.
- Jeżeli sos będzie zbyt gęsty, można dodać odrobinę wody. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Zdejmujemy z garnka, odstawiamy i przykrywamy.
Bułkę przekrajamy na pół wkładamy do piekarnika nastawionego do 100 stopni na parę minut.
Zaczynamy robić jajka!
Jajka w koszulce:
Składniki:
2 jajka
1 łyżka octu winnego
- Nalać do szerokiego garnka wodę, ale nie dużo, z jedną łyżką octu winnego.
- Zagotować wodę.
- Rozbić jajko do szklanki.Gdy woda się zagotuje , zrobić łyżką wir, a potem wlać jajko.
- Gotujemy jajko na małym ogniu.Gotujemy przez około 3 minuty.
- Wykładamy jajka łyżką cedzakową i przekładamy na ręcznik papierowy żeby odsączyć nadmiar wody.
Wszystkim uczestnikom bardzo dziękuję :) Jesteście naprawdę świetni, ale 39 nagród nie mamy. Na pewno kolejne ciekawe konkursy przed nami. O wielu Konkursach możecie się dowiedzieć ze strony sponsora Polsat Food Network, także zachęcam do polubienia jej jeżeli ktoś tego jeszcze nie uczynił, naprawdę warto:) Dziękuję także Polsat Food Network za wspaniałe nagrody.
Zwycięzców proszę o dane adresowe na maila: parowarfaceta@gmail.com w przeciągu 3 dni od ogłoszenia wyników.
Nagrody w konkursie wysyła agencja Shi Communications, po przekazaniu przeze mnie danych zwycięzców.
Dzięki jeszcze raz za udział w konkursie i za to, że jesteście i coraz więcej się udzielacie czy to na blogu komentując, czy wstawiając zdjęcia, czy na Fan pagu, miłego dnia :)
Pozdrawiam
Adam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz