Warsztaty odbyły się w Food Lab Studio, prowadził je Grzegorz Łapanowski przy pomocy kilku świetnych kucharzy związanych z jego kulinarnym studiem, między innymi z Jerzym Sobieniakiem.
Uwielbiam ich obu i już kilka razy miałem przyjemność uczyć się od nich, podpatrywać przy pracy i słuchać ich wskazówek, także byłem bardzo zadowolony, że kolejny raz będę miał do tego okazje.
Spotkanie rozpoczęło się od wprowadzenia Grzegorza Łapanowskiego, później tak jak wspomniałem mieliśmy okazję posłuchać o historii marki Tefal, to jak się rozwijała, w jakich latach wprowadzała dane kategorie produktów, innowacje na rynku i jakie są plany na przyszłość. Prezentacje prowadził Mariusz Bachurzewski.
Kolejnym punktem w tym inspirującym spotkaniu były warsztaty dekoracji stołu, które wspólnie z Grzegorzem Łapanowskim prowadziła Katarzyna Sawicka.
Następnie to co lubię najbardziej, czyli gotowanie. Podzieliliśmy się na cztery grupy, gdzie każda z ekip gotowała określone dania, innym sprzętem marki Tefal. Jedna z grup używała mojego ulubionego parowaru, ja tym razem robiłem krem z marchewki :) Przy pracy wspomagali nas pracownicy marki Tefal, którzy wyjaśniali działanie wszystkich sprzętów kuchennych,
Krem z marchewki na mleku kokosowym.
Przepis na 4 porcje:
• Marchew 1kg
• Mleko kokosowe 400ml
• Miód 50g
• Imbir świeży 30g
• Quatre epices 1 łyżeczka
• Śmietanka 30% 150ml
• Masło 50g
• Sól i pieprz do smaku
• Bazylia świeża kilka listków
• Jogort grecki 60g
• Wywar warzywny:
• Pietruszka korzeń 1 szt.
• Seler korzeniowy 0,5szt.
• Por (biała część) 0,5szt.
• Koperek 1 pęczek
• Liść laurowy 4szt. , ziele angielski 6kulek
Sposób wykonania:
Pietruszkę, selera i pora obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy zimną wodą, dodajemy koperek, liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy na wolnym ogniu. Marchew obieramy i kroimy na małe kawałki, przesmażamy na odrobinie masła, podlewamy warzywnym wywarem, doprawiamy quatre epices, imbirem i gotujemy aż marchew będzie miękka. Całość miksujemy, dodajemy mleko kokosowe, śmietankę, łyżkę masła i miód, doprawiamy solą i pieprzem. Zupę serwujemy z łyżką greckiego jogurtu i listkami świeżej bazylii.
Pozostała część mojej grupy przygotowywała :
Mus truskawkowy z kardamonem, bitą śmietaną z mascarpone i crunchem ciasteczkowo-orzechowym, a także świeżo wyciskany sok z jabłek, selera naciowego i imbiru.
Przy zupie nie miałem za dużo pracy, także miałem okazję obserwowania innych, jak gotują i co dobrego robią. Pozostałe grupy gotowały :
- Chłodnik z zielonego groszku z jogurtem i dorszem gotowanym na parze.
- Risotto borowikowe z orkiszem.
- Curry z kurczakiem i ryżem basmati.
- Sałatka z kaszy bulgur z warzywami z pary.
- Grillowana jagnięcina z sosem z pieczonej papryki.
- Tortilla jogurtowa z warzywami z chili i czosnkiem.
- Policzki wieprzowe z kurkami i pieczonym ryżem.
Po skończonych warsztatach był czas na rozmowy i wspólną konsumpcje wszystkich dań. Każde było ciekawe i oczywiście bardzo smaczne.
To były bardzo udane warsztaty, pełne inspiracji, zarówno dotyczy to nowych smaków, jak i względem poznania nowych urządzeń, na których nie miałem okazji wcześniej pracować.
Dziękuje bardzo Justynie, z Bistro Mama, w zastępstwo której mogłem uczestniczyć w tym wydarzeniu, Grzegorzowi i jego zespołowi za świetne warsztaty. Marce Tefal i jej pracownikom, którzy byli do naszej dyspozycji cały czas, podczas tego spotkania i dzielili się z nami swoją bogatą wiedzą.
Zapraszam Was do odwiedzenia profilu Tefal na FB. Bo to dopiero początek obchodów 60 lecia istnienia marki na rynku i wiele ciekawych wydarzeń, nowości i inspiracji czeka nas wszystkich przez cały obecny rok i oczywiście kolejne :)
Pozdrawiam wszystkich uczestników, jak i czytelników
Adam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz