Składniki :
- 3 białe szparagi
- 30g ryżu czerwonego
- garść mikro liści mizuny
- kilka pestek granatu
Ryż wsypujemy do pojemnika przeznaczonego do jego gotowania na parze. Jeżeli go nie macie w zestawie z parowarem, może to być pojemnik do przechowywania żywności, który jest odporny na wysokie temperatury.
Zalewamy wrzątkiem ryż i pojemnik na wodę. Włączamy parowar na 25 minut.
Białe szparagi w odróżnieniu od zielonych obieramy. Wkładamy je do parowaru 10 minut po ryżu, czyli jak na minutniku urządzenia do gotowania na parze będzie 15 minut do końca :)
Po wyłączeniu urządzenia, ryż odcedzamy, szparagi kroimy na mniejsze kawałki, do tych składników dodajemy liście mizuny i pestki granatu.
Czekam na Wasze komentarze i uwagi.
Pozdrawiam i smacznego
Adam
Sezon na szparagi mnie bardzo cieszy, chociaż osobiście wolę zieloną wersję :)
OdpowiedzUsuńWygląda zacnie;)
OdpowiedzUsuń