Składniki :
- 2 plastry schabu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka oliwy z oliwek exstra vergin
- 30g ryżu czerwonego
- kawałki kolorowych papryk
- garść sałata mix family
- 1 rzodkiewka
- curry
- pieprz czarny
- pieprz czosnkowy
- kmin rzymski
Z większego kawałka schabu kroimy 2 plastry. Rozbijamy plastry jak na schabowe.
Polewamy oliwą z oliwek i przyprawiamy z obu stron pieprzem czarnym oraz czosnkowym, kminem rzymskim i curry.
Papryki myjemy i kroimy na paski, nadziewamy nimi schab, zwijamy go w roladki i spinamy wykałaczkami.
Mięso odkładamy na minimum godzinę.
Ryż czerwony wsypujemy do pojemnika do przygotowywania go w parowarze, zalewamy wrzątkiem i układamy na 1 poziomie urządzenia. Roladki na folii aluminiowej układamy na 2 poziom i włączamy urządzenie na 25 minut.
Rzodkiewkę myjemy i kroimy w plastry, dodajemy je do mix sałat i polewamy oliwą extra vergine.
Po skończonym gotowaniu na parze ryż odcedzamy i nakładamy razem z mięsem na talerz.
Zachęcam Was bardzo do odwiedzania sklepu frisco.pl , bardzo bogata oferta na pewno Was zaskoczy. Jest dużo produktów, które ciężko dostać między innymi mikro liście, które uwielbiam i często z nich korzystam, czy duży wybór przypraw. Wszystko tak jak wspomniałem na początku świeże i wysokiej jakości, co dla mnie jest najważniejsze.
Pozdrawia i smacznego
Adam
Super pomysł na zdrowszą wersję tradycyjnego schabowego :)
OdpowiedzUsuńPychota! Wygląda bardzo smacznie! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do udziału w urodzinowym konkursie Nastoletnich :) https://nastoletniewypiekanie.blogspot.com/2016/06/konkurs-sodko-oryginalnie-i-urodzinowo.html
Wreszcie znalazlam przepisy z parowaru w jednym miejscu :D Dostałam parowar na urodziny ( z morphy richards- wiesz cos o tej marce?) i teraz zamierzam wprowadzic do rodzinnego menu dania tylko z tego urzadzenia :D
OdpowiedzUsuń