Dziś 25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu, z tej okazji wraz ze sponsorem nagród, marką Lubella zorganizowałem konkurs, gdzie nagrodami są 2 zestawy po 18 produktów od Lubelli.
Przyszły 74 zgłoszenia spełniające warunki regulaminu, ale niestety pojawiło się też trochę plagiatów i dań bez makaronu. Wybór był bardzo trudny, jak zawsze w takich konkursach, bo poziom był bardzo wysoki :)
Mam nadzieję, że świętowaliście dziś z Lubellą ten wyjątkowy dzień i zrobiliście pyszne dania z makaronem w tę jesienną niedziele :) Dwie osoby z wygranymi produktami będą świętowały znacznie dłużej niż jeden dzień :)
Galerię konkursową możecie zobaczyć na FB.
Zwycięzcami Konkursu są :
Magdalena Osiak - MAKARON Z PULPECIKAMI I BRUKSELKĄ
4 porcje:
* pierś z indyka- 200 g
* brukselka- 200 g
* makaron- 100 g (w tym przepisie użyłam Lubella Kolanka Ozdobne)
* pomidory koktajlowe- około 10 szt.
* cebula- 1 szt.
* czosnek- 1 ząbek
* bulion warzywny- 800 l (lub gorąca woda+3 łyżki suszonej włoszczyzny)
* wino białe półsłodkie- 150 ml
* olej ryżowy- 2 łyżki
* sól, pieprz, papryka słodka- do smaku
* masło- 20 g
* koper- do posypania
Brukselkę oczyścić z uszkodzonych liści, wymyć, wystającego głąba odciąć i spód naciąć na krzyż.
Pierś z indyka zmielić, doprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką i
uformować w kulki lub- nie utrudniając sobie- po prostu pokroić w kostkę
i doprawić.
Na dużej patelni/garnku rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać sprasowany czosnek wraz z mięsnymi kulkami i lekko podsmażyć.
Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia, wrzucić brukselkę oraz makaron i gotować pod przykryciem.
5 minut przed zaleconym na opakowaniu czasem ugotowania się makaronu
wlać wino, dodać masło, pomidorki koktajlowe, i bez przykrycia 'smażyć'
do momentu odparowania płynu, jednak zostawiając odrobinę- by powstałym
sosem skropić potrawę.
Posypać koperkiem.
Marzena - Różyczki na gniazdach makaronu
Składniki:
-2 średnie ugotowane buraki
-30 g makaronu
-70g twarogu
-1 łyżka jogurtu greckiego
-łyżka płatków migdałów
-100g dyni
-łyżeczka ziaren granatu
Przygotowanie:
-makaron gotujemy al dente
-buraka obieramy, jak jabłko (uwaga aby nie urwać!)
-twaróg dokładnie mieszamy z twarogiem i zagniatamy widelcem
-dynię gotujemy do miękkości i miażdzymy
widelcem
Twaróg układamy na talerzu (kształt spłaszczonego
placka), na to układamy zwinietego buraka , a na około tego układamy
ugotowany makaron- lekko przyklejająć do twarogu
-talerz posypujemy płatkami migdałów
-puree z dyni układamy obok różyczek i posypujemy ziarenkami granatu
Zwyciężczyniom gratuluję i proszę o dane do wysyłki na maila parowarfaceta@gmail.com
Wszystkim dziękuję za udział i zapraszam na następne konkursy :) W najbliższych dniach ruszy kolejny :)
Pozdrawiam
Adam
Tym razem nie udało się :)
OdpowiedzUsuńKolejny konkurs już niedługo :) Trzeba próbować :)
UsuńGratuluję wygranym osobom :-) dania wyglądają pysznie :-)
OdpowiedzUsuńTwoje też takie było :) Długo myślałem, której Marzeny przepis wybrać :)
UsuńGratuluję. Piękne i pyszne dania.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Gratuluję zwycięzcom. Myślę, że bardzo sprawiedliwy wybór. Pozdrawiam gorąco:)
OdpowiedzUsuńdanie prezentują się wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuń