czwartek, 1 października 2015

Słodko-ostre marchewki w parowarze

Ostatnio dużo używam kolorowych warzyw, w tym marchewek :)
Osobiście bardziej chyba lubię zarówno fioletową, jak i żółtą od pomarańczowej :)
W tym przepisie użyłem wszystkich trzech, ale równie dobrze możecie go zrobić tylko z pomarańczowej, bo wiem, że nie wszędzie jest łatwo dostać inne kolory :)

słodko-ostre marchewki w parowarze

Składniki : 
  • 1/2 marchewki fioletowej 
  • 1/2 marchewki żółtej 
  • 1/2 marchewki pomarańczowej 
  • sok z 1/2 pomarańczy 
  • listki mięty czekoladowej
  • 1 łyżkę rodzynek 
Przyprawy : 
  • cynamon
  • pieprz cayenne 
  • kardamon
warzywa na parze na deser na słodko

Marchewki myjemy, obieramy i kroimy w plastry po długości.
Przyprawiamy cynamonem, pieprzem cayenne i kardamonem.
Układamy je na folii aluminiowej i włączamy parowar na 13-15 minut.
Na 2 minuty przed końcem wrzucamy do nich rodzynki.
Listki mięty czekoladowej myjemy i osuszamy papierowym ręczniczkiem.
Po wyłączeniu urządzenia przekładamy na talerz, miseczkę czy cokolwiek innego, polewamy sokiem z pomarańczy i dodajemy listki mięty.

co ciekawego zrobić z marchewek

Czekam na Wasze komentarze, uwagi i pytania :)

Pozdrawiam i smacznego.
Adam  

1 komentarz:

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...