Składniki :
- 100g ryżu jaśminowego
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki zielonej
- kilka różyczek romanesco
- kilka różyczek fioletowego kalafiora
- marchewka żółta
- marchewka fioletowa
- 1/2 cukinii żółtej
- 1/2 cukinii zielonej
- płatki kwiatów jadalnych
- natka pietruszki
- pieprz cayenne
- pieprz ziołowy
- pieprz cytrynowy
Ryż układamy w pojemniku do ryżu, układamy na pierwszym poziomie parowaru, zalewamy pojemnik na wodę, oraz pojemnik z ryżem wrzątkiem i włączamy urządzenie na 25 minut.
Wszystkie warzywa myjemy.
Papryki oczyszczamy i kroimy w paski.
Marchewki obieramy i kroimy w plastry.
Cukinie również w plasterki.
Cukinie przyprawiamy pieprzem cayenne, marchewki pieprzem ziołowym, a kalafiory pieprzem cytrynowym.
Na 13 minut przed końcem parowania ryżu, na drugim poziomie na folii układamy kalafiory i marchewki, a na trzecim pozostałe warzywa.
Natkę myjemy, osuszamy papierowym ręczniczkiem i siekamy.
Płatki kwiatów jadalnych również siekamy.
Po wyłączeniu parowaru nakładamy wszystko na talerz, a ryż posypujemy natką i bratkami.
Czekam na Wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wykorzystacie przepis dajcie znać jak smakowało :)
Pozdrawiam i smacznego
Adam
piękny, kolorowy talerz!
OdpowiedzUsuńjak kolorowo
OdpowiedzUsuń