sobota, 17 października 2015

Szaszłyki warzywne na parze

Dziś kolejna wegetariańska propozycja. Szaszłyki warzywne na parze. Na patyczkach możecie umieścić cokolwiek co akurat macie w lodówce i wyjdzie świetne, proste i szybkie danie :) Wczoraj był Światowy Dzień Żywności i w sumie takie szaszłyki możemy właśnie zrobić z resztek z lodówki :) Kilka warzyw, albo nawet połówki warzyw, które nam od czegoś zostały, świetnie się nadadzą. Nie trzeba szukać fioletowego kalafiora, żółtej cukinii czy romanesco, po prostu zróbcie je z tego co macie :)

warzywa z parowaru

Składniki :
  • 1/2 papryki czerwonej 
  • 1/2 papryki zielonej
  • kilka pomidorków koktajlowych 
  • kilka różyczek romanesco 
  • kilka różyczek fioletowego kalafiora 
  • marchewka żółta 
  • marchewka fioletowa 
  • 1/2 cukinii żółtej 
  • 1/2 cukinii zielonej 
  • sok z 1/2 cytryny 
  • natka pietruszki
  • 6 patyczków do szaszłyków
Przyprawy :
  • pieprz czarny 
  • zioła dalmatyńskie 
jakie danie z warzyw na parze , danie z parowaru z warzyw


Wszystkie warzywa myjemy.
Papryki oczyszczamy i kroimy w paski.
Marchewki obieramy i kroimy w plastry.
Cukinie również w plasterki.

jak marynować warzywa , jak marynować paprykę

Nadziewamy warzywa na patyczki, skrapiamy sokiem z cytryny oraz przyprawiamy pieprzem i ziołami.
Układamy w parowarze na folii aluminiowej i włączamy urządzenie na 13 minut.
Natkę myjemy i osuszamy papierowym ręczniczkiem po czym kroimy.
Po wyłączeniu się parowaru nakładamy na talerz i posypujemy natką.

przepis na szaszłyki warzywne , z grilla

Czekam na komentarze i podzielenie się swoimi zdjęciami warzywnych szaszłyków :)

Pozdrawiam i smacznego.
Adam 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...