Składniki :
- 2 plastry schabu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 50g makaronu Somen
- 2 pieczarki
- pomidor bez skórki
- natka pietruszki karbowanej
- pieprz czarny
- pieprz cytrynowy
- imbir
Schab myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki i polewamy sosem sojowym.
Przyprawiamy pieprzem czarnym, cytrynowym i imbirem.
Odstawiamy mięso na godzinę.
Po tym czasie układamy kawałki schabu na folii aluminiowej, zalewamy pojemnik na wodę wrzątkiem i włączamy urządzenie do gotowania na parze na 20 minut.
Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plastry.
Dokładamy je na folii na 10 minut przed końcem parowania mięsa.
Makaron Somen przekładamy do pojemnika do gotowania ryżu, lub do pojemnika do przechowywania żywności odpornego na wysokie temperatury. Zalewamy go wrzątkiem i wkładamy na drugi poziom parowaru na 4 minuty przed końcem parowania innych składników.
Natkę pietruszki karbowanej myjemy, osuszamy i siekamy.
Po wyłączeniu parowaru, makaron odcedzamy i nakładamy wszystkie składniki na talerz, dodając pomidory.
Czekam na Wasze komentarze i uwagi.
Pozdrawiam i smacznego
Adam
O, nie wiedziałam, że w parowarze można gotować mięso w folii. muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mojego poradnika, tam tłumaczę dlaczego używam folii :)
OdpowiedzUsuńDzień dobry. Żona kupiła mi parowar. I dała adres tej strony. Wygląda na to, że będę tu zaglądał.
OdpowiedzUsuńCześć Bartku, Mam nadzieje, że będziesz gotował i jadł razem z żoną, choć nazwa ma w sobie słowo "faceta" to dania są dla wszystkich :) P.S. Taka żona to skarb :)
Usuń