Dziś bardzo prosty, szybki pomysł na śniadanie lub deser :) Kasza bulgur na parze z owocami.
Ostatnio kilka razy w swoich przepisach używałem tej kaszy i chyba staje się moją ulubioną :)
Mam ogólnie problem ze śniadaniami, wolę dłużej pospać niż je robić, a jak już mam czas rano, to pierwszeństwo ma duża kawa :) Jakoś nie czuje głodu od rana, wiem, że to niezdrowe, ale naprawdę ciężko mi się rano zmusić do jedzenia, nawet w weekend jak się nigdzie nie śpieszę.
Także sposobem na to jest przygotowywania śniadań wieczorem i branie do pracy. Muszę zacząć tak regularnie robić, bo mimo, że jem zdrowo, to cały czas mam trochę kilogramów za dużo, głównie przez nieregularne jedzenie i spożywanie największych posiłków głównie wieczorami.
Składniki :
- 50g kaszy bulgur
- kilka truskawek
- kilka pestek granatu
- kiwi
- kilka borówek amerykańskich
- sok z 1/4 grejpfruta
Do pojemnika do gotowania ryżu wsypujemy kasze bulgur, zalewamy wrzątkiem zarówno kaszę, jak i pojemnik na wodę w urządzeniu do gotowania na parze i włączamy na 13 minut.
W tym czasie myjemy owoce, truskawki kroimy na ćwiartki, kiwi obieramy i kroimy w plasterki. Pestki granatu wyjmujemy z całego owocu, a borówki tylko myjemy.
Po wyłączeniu się parowaru łączymy kasze z owocami i zalewamy sokiem z grejpfruta, po czym wkładamy danie na minimum 2 godziny do lodówki.
Czekam na Wasze komentarze i uwagi.
Pozdrawiam i Smacznego
Adam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz